Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Kríza a populizmusDramatický prepad predaja nových áut neobišiel ani Slovensko. V

Kríza a populizmus
Dramatický prepad predaja nových áut neobišiel ani Slovensko. V januári sa tu predalo takmer o 42 percent nových automobilov menej než pred rokom. V absolútnych číslach to znamená, že sa predalo len 3 992 nových vozidiel, čo je najmenej za posledné štyri roky. Prudkosťou poklesu dopytu sa Slovensko zaradilo medzi najprudšie padajúce trhy – spolu s Talianskom (pokles o vyše 30 percent) či USA (pokles o 37 percent). Keďže dopyt po nových autách klesá všade, pokles produkcie očakávajú aj automobilky pôsobiace na Slovensku – zatiaľ hovoria o znížení výroby o 18 až 25 percent. Všetko závisí od vývoja situácie na veľkých trhoch, ktoré sú hlavnými odberateľmi, a na nich zatiaľ situácia vyzerá čoraz horšie (viac o aktuálnom vývoji na stranách 40 – 41).
Okrem pokračujúcej (či prehlbujúcej sa) recesie v západoeurópskych ekonomikách je pre slovenský priemysel, najmä automobilový, hrozbou aj silnejúce volanie po protekcionistických opatreniach. Minulý týždeň napríklad francúzsky prezident Nicolas Sarkozy hovoril o tom, že francúzske firmy by nemali výrobu presúvať do lacnejšieho zahraničia, ale naopak, vrátiť sa domov. „Postavenie závodu v Českej republike, aby predával autá pre francúzsky trh, je neospravedlniteľné,“ povedal Sarkozy, zrejme netušiac, že rovnaká PSA postavila závod aj na Slovensku, a pokračoval: „Ak to bude možné, chcem, aby sa zastavilo takéto presúvanie výroby do zahraničia a chcem návrat pracovných miest do Francúzska.“ Sarkozy chce domáce firmy podporovať (dotáciami a znížením daní) a na oplátku očakáva, že sa vrátia, alebo že ich dodávateľmi budú takmer výlučne francúzske podniky. Populizmus tohto typu je ekonomicky škodlivý a pre Slovensko nebezpečný.
O tom, ako ťažko sa brániť protekcionizmu a populizmu, sa však môžeme presvedčiť na malom a v porovnaní so Sarkozyho prístupom skutočne takmer bezvýznamnom príklade aj doma. Je ním plán vlády pomáhať ľuďom, ktorí „vinou krízy“ nebudú vládať splácať hypotéky. Banky predsa poskytovali hypotéky veľmi obozretne a už v minulosti ukázali, že vždy preferujú dohodu s dlžníkom (odloženie alebo zníženie splátok) pred preberaním nehnuteľností, ktoré by navyše v časoch klesajúcich cien nehnuteľností išlo proti ich záujmom. Aj doma teda vidíme, ako ľahko víťazí kombinácia lobingu a snahy získať dobré body na verejnosti.
.rži


Prelomili veto
V školských učebniciach pre menšiny sa budú musieť používať dvojjazyčné geografické názvy. Postarali sa o to poslanci parlamentu, ktorí minulý týždeň prelomili prezidentovo veto takzvaného učebnicového zákona. Za zákon okrem celej opozície hlasovali aj poslanci za Smer. Vládna SNS ich následne obvinila z obchodovania s SMK a zákon chce posunúť na Ústavný súd.
.jm

Andrášik za mrežami
Milan Andrášik, odsúdený v kauze Cervanová, ostáva za mrežami leopoldovskej väznice. Jeho žiadosť o podmienečné prepustenie zamietol Krajský súd v Trnave. Ako dôvod uviedol potrebu ďalšej resocializácie odsúdeného. Po nedávnom prepustení Miloša Kocúra je Andrášik už jediný, kto ešte zo šestice odsúdených sedí vo väzení. O vine týchto mužov pritom existujú veľmi vážne pochybnosti.
.eč, SITA

Boj o Pleso
Popradský kataster zapíše zmenu majiteľa Štrbského Plesa do katastra. Po obci Štrba, ktorá sa dostala k správe Štrbského Plesa v roku 2007, sa ním opäť stane mesto Vysoké Tatry. Môže za to rozhodnutie Ústavného súdu, ktorý zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu o novom správcovi tejto vysokotatranskej osady. Starosta Štrby však s postupom katastra nesúhlasí, keďže o spore ešte budú rozhodovať súdy.
.eč

Akčný plán
Vláda na návrh ministerky Tomanovej schválila Národný akčný plán pre deti, v ktorom sa navrhuje zvážiť zavedenie zákazu všetkých foriem telesných trestov vrátane výchovných „po zadku" v každom prostredí vrátane rodiny. Zákaz by mal začať platiť najneskôr do roku 2012. Tomanová si šliape po vlastnom jazyku, pretože ešte pred pár mesiacmi tvrdila, že proti primeraným výchovným trestom nič nemá. Proti návrhu vznikla občianska petícia.
.jd

Ceny
Prvý ročník ankety Radio_Head Awards, ktorú organizovalo Rádio FM v spolupráci s denníkom Sme a .týždňom, už má svojich víťazov. Hudobní redaktori týchto troch médií rozhodli, že cenu za najlepší album roku 2008 získal Ján Boleslav Kladivo za album Rozhľadňa. Poslucháčom Rádia FM sa najviac páčil album skupiny Noisecut BLIIIZKO. Obidva albumy vyšli vo vydavateľstve Slnko Records.
.jk



Mustafa Labsi

Alžírčan obviňovaný z terorizmu bude zatiaľ môcť zostať na Slovensku. Krajský súd v Bratislave zrušil rozhodnutie Migračného úradu, ktorý mu zamietol žiadosť o azyl. Súd označil argumenty a informácie úradu za nedostatočné a celú vec vrátil na ďalšie konanie.

Robert Kaliňák
Minister vnútra, teda vlastne šofér auta, v ktorom sa Kaliňák viezol, prekročil v prvý deň platnosti nového cestného zákona viac ako dvojnásobne najvyššiu povolenú rýchlosť v obci. Namiesto vysvetlenia prišlo ministerstvo so žalobou na Pravdu, ktorá to zverejnila.

Vladimír Mečiar
Podľa jedného výskumu považujú ľudia za najbohatšieho politika Vladimíra Mečiara. Za predsedom HZDS sa umiestnili Ján Slota, Ján Počiatek, Ivan Mikloš a Mikuláš Dzurinda. Robert Fico skončil až šiesty, tešiť ho môže aspoň to, že vlastní srdcia polovice národa.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite