Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Blackout

.gabriel Beer . .časopis .téma

Hneď v prvý deň rusko-ukrajinskej blokády plynu minister hospodárstva oznámil, že hrozí blackout. Teda celoplošný výpadok dodávky elektrického prúdu. Ten mal ospravedlniť znovunaštartovanie druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Hneď v prvý deň rusko-ukrajinskej blokády plynu minister hospodárstva oznámil, že hrozí blackout. Teda celoplošný výpadok dodávky elektrického prúdu. Ten mal ospravedlniť znovunaštartovanie druhého bloku jadrovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

Vláda podnikla rýchle kroky a predseda vlády s patričnou rétorikou zvolal ministrov na mimoriadnu vládu. A začali sa skladať papiere na spúšťanie reaktora.
Rýchlosť, s akou sa socialistickí politici pustili do obhajoby sfunkčnenia atómky, však vzbudzuje nedôveru. V prvom rade slovenskí politici nemali čas na vysvetľovanie a debatu s okolitými krajinami. Nehľadali alternatívy, ako nahradiť dve malé paroplynové elektrárne v Leviciach a Ružomberku, ktoré sa zapínajú v situáciách, keď sú požiadavky na odbery elektriny najväčšie.

Rozhovory v Bruseli sa začali, až keď prišli prvé vyhrážky, že Európska komisia bude spustenie jadrovej elektrárne považovať za porušenie prístupovej zmluvy Slovenska do EÚ. A tak naši politici mohli zrazu uvažovať aj o sankciách EÚ, napríklad o krátení prisľúbených eurofondov. Aj tých, ktoré Brusel posiela na likvidáciu atómovej elektrárne. Teda zvyšku po štátnych Slovenských elektrárňach – Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti.  Atómka, o ktorej energetici hovoria, že vyrába najlacnejšiu elektrickú energiu, si totiž za celú životnosť nenašetrila dosť na to, aby mohla zaplatiť svoju likvidáciu či definitívne uloženie vyhoreného jadrového paliva.
Chýbajúci plyn utlmil na Slovensku množstvo veľkých fabrík. A v nich rapídne klesla aj spotreba elektriny. Aj po havárii v nováckej elektrárni Slovenské elektrárne deklarovali, že dodávky vedia zabezpečiť. Energiu na vykrývanie špičiek, ak bude potrebné, dokážu doviezť po sieťach aj zo zahraničia.
Stresové spúšťanie jadrovej elektrárne preto zatiaľ nie je potrebné. Rovnako dnes nie je potrebné ani strašiť ľudí s celoplošnými výpadkami prúdu. Ak sa v zásobníkoch minie plyn a politici Ruska a Ukrajiny sa nedohodnú, Slováci najmä v panelákových sídliskách si môžu užiť nielen chladné, ale aj tmavé večery. Bez ohľadu na to, či atómka pôjde, alebo nie, elektrické rozvody veľkých obytných sídlisk totiž nemusia vydržať množstvo navešaných elektrických radiátorov.
Napriek tomu zapnutie jadrovej elektrárne, aj keď to v tejto chvíli nie je nevyhnutné, sa nedá vylúčiť. Európski politici pri totálnom kolapse plynových dodávok zmäknú a iba ťažko by sa krajine v krízovej situácii vyhrážali. Miestni politici zas ukážu pred voličmi silu. A štátna Jadrová vyraďovacia spoločnosť, ktorá elektráreň prevádzkuje, dostane tržby. Sú to totiž jej posledné peniaze, ktoré za výrobu elektriny môže zinkasovať.

Autor je šéfreportérom týždenníka TREND
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite