Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jeho morálny zápas

. .časopis .téma

Ako prezident urobil George Bush mnohé chyby. No medzi mnohými Američanmi si získaval rešpekt postojmi v oblasti takzvaných kultúrnoetických tém.

Ako prezident urobil George Bush mnohé chyby. No medzi mnohými Američanmi si získaval rešpekt postojmi v oblasti takzvaných kultúrnoetických tém.
Ešte predtým, než zasadol do Bieleho domu, v jednej diskusii sa ho spýtali, koho považuje za najväčšieho mysliteľa. Bush povedal, že Ježiša. Bush hovoril o Bohu často. Vo väčšine prípadov to pôsobilo prirodzene, v niektorých prípadoch nevhodne. Jedno mu však uprieť nemožno. Na rozdiel od prezidenta Reagana či svojho otca nebolo pre neho náboženstvo iba politickou témou. Bush mladší je praktizujúci protestant.

Prezident Bush mal zmysel pre symboliku. Prvou vecou, ktorú v úrade presadil, bol zákaz dotovania potratov z amerických peňazí vo svete. Podporoval ochranu rodiny založenej na manželstve muža a ženy. S návrhom dodatku k federálnej ústave síce úspešný nebol, zato úspešné boli niektoré štáty v rámci USA. Presadil obmedzenie potratov. Tie sa mohli z rozhodnutia ústavného súdu vykonávať až do momentu narodenia. Kongres však schválil zákon, ktorým sa zakázala mimoriadne krutá procedúra nazývaná potrat čiastočným narodením a skrátila sa lehota, keď je možné vykonať potrat. Bush chránil aj ľudské embryá a nesúhlasil s ich neregulovaným použitím pri výskumoch s kmeňovými bunkami, čím nastavil etický štandard pre zvyšok sveta. V oblasti vzťahov cirkvi a štátu presadil reformu umožňujúcu financovanie cirkevných aktivít z verejných zdrojov. Do ústavného súdu, v USA rozhodujúcej inštitúcie, kde sa odohráva zápas o kultúrno- etické hodnoty, menoval iba konzervatívnych sudcov. V roku 2005 Johna Robertsa a v roku 2006 Samuela Alita. To sa mu aj politicky oplatilo. V kampani v roku 2004, keď bojoval o znovuzvolenie, vyhral aj vďaka tomu, že v rozhodujúcich štátoch otvoril témy týkajúce sa ochrany manželstva či obmedzenia potratov. Medzi voličmi, ktorí sa podľa prieskumov rozhodovali na základe morálnych hodnôt, získal Bush 80 percent hlasov. Napokon posledným Bushovým rozhodnutím v úrade bola klauzula výhrady vo svedomí známa aj u nás. Lekári a zdravotnícky personál už môžu odmietnuť vykonanie potratu v ktorejkoľvek nemocnici v USA.
Hoci odchádza nepopulárny, v kultúrnoetických otázkach sa prezident George Bush správal tak, ako si to želala väčšina jeho voličov. Obhajoval život nenarodených detí, rolu klasického manželstva aj miesto náboženstva vo verejnej sfére.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite