Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nekonečný príbeh: SR vs. Maďarka

.martin Hanus . .časopis .téma

Toho roku malo byť jasné, ako sa vyvinie najšokujúcejšia kauza tejto vlády. Vlastne jasné to malo byť už pred rokom. V septembri 2007 totiž generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že v prípade Hedigy Malinovej „pochybila polícia aj prokurátor, ale napravíme to“.

Toho roku malo byť jasné, ako sa vyvinie najšokujúcejšia kauza tejto vlády. Vlastne jasné to malo byť už pred rokom. V septembri 2007 totiž generálny prokurátor Dobroslav Trnka vyhlásil, že v prípade Hedigy Malinovej „pochybila polícia aj prokurátor, ale napravíme to“.
„Sme povinní vykonať všetko pre to, aby sme jej vinu preukázali, alebo potvrdili jej obhajobu,“ hovoril  Trnka a náš časopis jeho slová privítal. Trnka vtedy vymenil vyšetrovací tím, ktorému uložil do dvoch mesiacov vykonať potrebné úkony. Odvtedy prešlo 15 mesiacov a Malinová, obeť útoku, je stále vyšetrovaná ako podozrivá zo „samozbitia“. Inak bolo okolo Hedvigy ticho. Raz ho prerušil líder SNS Ján Slota, podľa ktorého je celá kauza „humbug, výmysel a klamstvo“. A ešte minister zahraničia (údajne budúci generálny tajomník NATO) Ján Kubiš, ktorý novinárom odkázal, že „všetci tí, ktorí tak s chuťou písali o tomto prípade“, sa ospravedlnia.
Generálna prokuratúra v priebehu roka odmietala .týždňu odpovedať na otázky spojené s vyšetrovaním, s tým, že sa vyjadrí až po konci vyšetrovania. Ale kedy to bude?
Najskôr to malo byť záverom roka 2007. Potom sa v máji roka 2008 ozval námestník generálneho prokurátora Ctibor Košťál: prípad Malinovej sa mal vraj uzavrieť do konca augusta 2008. Malo byť už teda konečne jasné, k čomu prokuratúra na základe výsluchov desiatok osôb dospela: či Hedviga bola naozaj zbitá dvoma holohlavcami, alebo si to vymyslela. Na konci augusta však bolo opäť ticho. V septembri sa ozval sám generálny prokurátor Trnka a povedal, že prokuratúra „tam prakticky už nemá čo vykonávať“ a čaká sa len na doručenie znaleckých posudkov. Keďže posudok na blúzku, písmo a DNA dostala prokuratúra už v lete, Trnkovi zrejme chýbal posudok lekárov. V decembri 2008 je opäť ticho. A hoci Trnka vyhlásil, že zo strany jeho tímu sú všetky úkony hotové, prokurátori ešte vôbec nevypočuli dôležitého svedka Jozefa Hašta. „Zatiaľ ma ani nepredvolali,“ hovorí pre .týždeň psychiater, ktorý podľa vlastných slov liečil Malinovú niekoľko mesiacov z posttraumatickej stresovej poruchy.
Pred vyše rokom sme v článku, v ktorom sme vyzvali ministra vnútra Kaliňáka pre škandalózny priebeh vyšetrovania na demisiu, písali, že je predčasné špekulovať o tom, či účelom špeciálneho Trnkovho tímu je naťahovať čas, alebo dopátrať sa pravdy. Konštatovali sme, že má pred sebou niekoľko týždňov, aby ukázal, či sa jeho tímu dá dôverovať. Po dlhých mesiacoch sa stále viac zdá, že pre generálnu prokuratúru je naťahovanie času predsa len vyššou hodnotou. Nielen Harabinova justícia je chorá v tomto štáte...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite