Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stredom k ľuďom! Je SaS pripravená byť premiérskou stranou?

.michal Magušin .filip Olšovský .témy

Vysnené politické strany stále nevznikli, treba sa preto zaoberať tým, čo je. Možno aj preto Sloboda a Solidarita posilňuje svoju pozíciu a pravdepodobnosť takejto možnosti narastá.

Stredom k ľuďom! Je SaS pripravená byť premiérskou stranou? Marko Erd/SITA V téme najnovšieho čísla sa venujeme strane Sloboda a Solidarita. Aké sú plusy a riziká jej premeny na premiérsku stranu?

po minuloročných voľbách tá otázka visela vo vzduchu necelý týždeň. Dokáže Richard Sulík zostaviť vládu a viesť ju ako premiér? Potom však prišiel na rad snem SNS, po ktorom Andrej Danko odmietol pravicovú vládu s OĽaNO a hnutím Sme rodina. Vznik dnešnej koalície bol len otázkou času a na pôvodnú dilemu sa rýchlo zabudlo. Z rôznych dôvodov sa pritom objavuje znova a znova, a je možné, že po budúcich voľbách bude opäť témou číslo jeden.

Sulík: „Podľa mňa by bol svet lepší, keby sme do politiky nevnášali veľa emócií.“

Hlavným dôvodom je výsledok posledných parlamentných volieb, ktorý zo subjektu balansujúceho okolo päťpercentnej hranice spravil prekvapivo druhú najsilnejšiu stranu v parlamente. SaS si svoju silnú pozíciu drží naďalej aj v prieskumoch a vďaka posledným škandálom okolo kapitána Danka začína pomaly striasať SNS, ktorá po voľbách atakovala pozíciu dvojky.

Od volieb sa vo farbách SaS zviditeľnilo niekoľko nových tvárí a nedávno SaS do svojho tímu pritiahla aj niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca. Zvonku to vyzerá tak, že liberáli sa postupnými krokmi transformujú na obdobu niekdajšej SDKÚ – premiérskej strany oplývajúcej odborníkmi na viaceré posty a aj reformným potenciálom. To je však len jedna časť odpovede na dilemu, či má SaS na to, stať sa po ďalších voľbách premiérskou stranou. Tá otázka je totiž omnoho komplexnejšia a dotýka sa viacerých sfér.

čelom v stred

Bolo to vraj v období pred poslednými voľbami, keď si v SaS dali spraviť interný prieskum. Strana sa ním snažila zistiť, s ktorými témami si ju voliči spájajú najčastejšie a akým smerom by sa mala uberať predvolebná kampaň. Výsledky dopytovania prekvapili viacerých ľudí vnútri strany.

Ukázalo sa, že veľká časť voličov vníma SaS primárne cez ekonomický program a jej odbornosť. Teda nie je pre ňu podstatná marihuana či registrované partnerstvá, ale reformy a podpora menších podnikateľov. Aj preto sa do popredia pred voľbami dostali viac ľudia ako Jozef Mihál, Jana Kiššová či Jozef Rajtár. Pravicový priestor bol po páde SDKÚ vyprázdnený a SaS sa ho rozhodla obsadiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite