Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Lesk a bieda Richarda Sulíka

.štefan Hríb .stĺpčeky .editorial

Vydám sa teraz na neistú pôdu. V atmosfére výlučnosti a štekania napíšem, prečo si viem predstaviť šéfa SaS ako jedného z lídrov budúcej vlády.

Lesk a bieda Richarda Sulíka Natália Ložeková / natalialozekova.sk

v téme najnovšieho čísla sa venujeme otázke, či sa SaS mení z úzko liberálnej strany na čosi stredovejšie. Prišli sme k tomu, že áno, a vítame to. Ale môže sa premena SaS na štátnickú stranu dovŕšiť, ak ju vedie Richard Sulík?

Tvrdím, že môže, hoci mám tri vážne výhrady.

1. Richard Sulík je omnoho férovejší človek, než sú jeho vášniví kritici schopní priznať. Ale chýba mu empatia, pričom práve empatia je pri riadení krajiny mimoriadne dôležitá. Lebo krajina, to sú ľudia s ich schopnosťami, ale aj bolesťami a zlyhaniami, a nie tabuľka „má dať – dal“. Politický líder bez solidarity s trápením ľudí, našich i tých spoza hraníc, je veľký problém.

2. Šéf SaS má prekvapujúco často problém diagnostikovať hlavný, nie vedľajší problém. Po voľbách napríklad správne kritizoval ekonomické návrhy kotlebovcov, ale až blogy Jána Benčíka mu podľa jeho aktuálnych slov pomohli pochopiť, aké primitívne názory a akí primitívni ľudia sa dostali do parlamentu. To je dosť hrozné priznanie u jedného z možných lídrov budúcej vlády. Podobne je to s brexitom či Trumpom – aj tu správne chápe viaceré príčiny, ale vôbec neprejavuje pochopenie širších dôsledkov pre Západ, Európu a špeciálne Slovensko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite