Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Písmeno H nie je fašistický symbol

.jakub Kratochvíl .časopis .téma

S

S komunikačným dôstojníkom Národnej stráže Lászlóm Bodrogom.


.u nás na Slovensku vás považujú za fašistov alebo nacistov. Čo vy na to?
Treba vysvetliť, ako vznikla symbolika, ktorú používame. Na jeseň 2006, keď boli v Maďarsku v uliciach krvavé demonštrácie, sa arpádovská zástava stala symbolom národného odporu voči premiérovi Gyurcsányovi. Ten ju chcel zrušiť a označil ju za fašistickú zástavu. To je však nezmysel, pretože čeveno-biele pruhy má na svojej ľavej časti aj maďarský štátny erb. Aj ten je teda fašistický? Vtedy sme na rukávy našich uniforiem urobili pásku, na ktorej je písmeno H v staromaďarskom písme.

.v runovom písme, ktoré používali aj nacisti?
Nie, výraz runové písmo používajú Nemci. My hovoríme o húnsko-maďarskom písme vyrytom do dreva.

.čo predstavuje písmeno H na vašej páske na rukáve?
Súdržnosť Maďarov a kontinuitu húnsko-maďarskej histórie. Niektorí odborníci tvrdia, že je to symbolika stará šesťtisíc rokov. To písmo je dodnes živé v Sedmohradsku u Sikulov.

.má to nejakú spojitosť s obdobím národného socializmu či fašizmu?
Aj v obvinení vašou políciou sa píše, že písmeno H pripomína Szálásiho H. To je však hlúposť, lebo H je dodnes oficiálny znak Maďarska.

.mýlia sa teda slovenskí policajní experti?
Podľa mňa to neskúmali historici a odborníci. Prokurátor mi osobne povedal, že polícia prišla do Kráľovského Chlmca, lebo od ľudí dostali signál, že sme prišli v uniformách s hákovým krížom a pochodujeme po uliciach. To je hlúposť. V prvom rade tou páskou vyjadrujeme, že sme proti zradcom maďarského národa a súčasnej Gyurcsányovej vláde. Odkedy sme vznikli, tak za posledné dva roky bolo v Maďarsku veľa akcií, kde sme sa objavili v týchto uniformách s páskami na rukávoch.

.vzniesli voči vám v Maďarsku obvinenie za propagáciu fašizmu?
Nie. Máme dokonca dobrú spoluprácu s políciou. Na dušičky sme dali v Nyíregyháze do poriadku 2 300 vojnových hrobov z 1. svetovej vojny, ktoré boli v dezolátne stave. Ležia tam maďarskí, ale aj srbskí, slovenskí a iní vojaci. Na každom hrobe sme zapálili jednu sviečku. Našich otcov aj starých otcov tiež obvinili, že boli fašistickí zradcovia. Preto to chceme dať do poriadku a staráme sa o ich hroby. Dlhé roky človek nemohol hovoriť, že mal starého otca, ktorý padol v boji proti komunistom. Najdôležitejšia myšlienka organizácie je antikomunistická.


.boli ste niekdy na akciách mimo Maďarska?
Iba v Rumunsku.

.ako reagovali na vás rumunské orgány?
Bez problémov. Tento rok v auguste sme tam stavali pomník vojakom.

.prečo ste si teraz vybrali Kráľovský Chlmec?
Je to blízko a poznáme niektoré pamätné miesta, mali sme to už dlhšie v pláne. Dostali sme pozvanie z Kráľovského Chlmca.

.od koho?
To nemôžem povedať.

.išlo vám v Kráľovskom Chlmci aj o pripomenutie Viedenskej arbitráže?
Samozrejme, nemohli sme to ignorovať. Ale hlavným plánom bolo, tak ako na každom pamätnom mieste, poklonenie sa padlým hrdinom. Chceli sme v Kráľovskom Chlmci aj rečniť.

.o čom?
O tom, že súčasná maďarská vláda robí zlú národnostnú politiku. O tom, ako zle a slabo bráni Maďarov žijúcich mimo Maďarska – ale aj v Maďarsku. Na začiatku prejavu, ktorý potom nezaznel, som chcel poďakovať Maďarom žijúcim v Kráľovskom Chlmci za to, že ostali Maďarmi v rodnej krajine.

.ste si vedomí, že v tejto napätej situácii to, čo robíte, na Slovensku chápeme ako provokáciu?
Oznámenie o akcii sme podali ešte pred futbalom v Dunajskej Strede. Podľa mňa sme tam mohli ísť slobodne ako slobodní občania slobodnej krajiny, čo sme však nechceli, a preto sme to nahlásili na miestnych úradoch. Chceli sme predísť problémom. Keby vaša polícia mala niečo proti tomu vopred, zrušíme to.

.neuvažovali ste po futbale v Dunajskej Strede, že akciu odložíte?
Bola taká diskusia, ale potom sme sa jednohlasne dohodli, že tam treba ísť. Aj keby sme tam vence položili bez slov, je to odkaz maďarskej vláde, akú zlú politiku robí.

.hlavným adresátom vašej kritiky je teda maďarská, nie slovenská vláda?
Stopercentne.

.prečo vlastne vznikla Národná stráž?
Sme kultúrno-pamiatkový spolok, organizujeme rôzne prednášky na staromaďarskú tematiku, pripomíname tradície. V októbri sme slávnostne prijali šesťdesiat nových členov, ktorí skladajú sľub na svätoštefánsku korunu.

.spolupracujete s Maďarskou gardou?
Na konkrétnych akciách áno, koordinujeme sa. My sme však vznikli skôr ako garda. Naša prvá oficiálna akcia bola demonštrácia v obci Olaszliska, kde Rómovia zabili učiteľa. Dali sme vence na jeho pomník. Pojem „cigánska kriminalita“ pritom na rozdiel od gardy nepoužívame, zúčastňujeme sa však na rôznych akciách, kde sa upozorňuje, že menšina sa už stáva väčšinou a žije na úkor väčšiny, len zo sociálnych dávok.

.koľko máte členov?
Nezverejňujeme to.

.ako často nostíte uniformu?
Tak raz za dva týždne, keď sú nejaké akcie alebo keď treba zdôrazniť, že som členom.
Uniforma nesymbolizuje nič, z formálneho hľadiska najviac pripomína maďarskú kráľovskú uniformu do roku 1945. Na gombíkoch je svätá koruna. Nemáme hodnosti, lebo nie sme vojaci a ani sa na nich nehráme.

.môžete jednoznačne vylúčiť súvislosť vašich symbolov a cieľov s érou fašizmu a národného socializmu?
Chápanie fašizmu, aké používajú médiá – že sme proti niekomu – vylučujem.

.a iné chápanie fašizmu?
Ak fašizmus chápete tak, ako je to uvedené v obvinení, ktoré voči nám vzniesol slovenský vyšetrovateľ, tak to, samozrejme, vylučujem. Ale chceme mať právo na svoje hodnoty a názory.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite