Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ja, François Fillon

.anton Vydra .časopis .profil

Drobná narážka na jeho takmer menovca Françoisa Villona, majstra renesančnej šibeničnej piesne, je len v podobnosti mien. No možno aj vo využívaní protikladov – tentoraz v politickom jazyku.

Ja, François Fillon ERIC FEFERBERG/AP/SITA Republikánsky prezidentský kandidát bol v rokoch 2007 až 2012 predsedom vlády počas prezidentovania Nicolasa Sarkozyho. Posledné roky sa však držal v úzadí.

nenápadný politik François Fillon sa stal znenazdajky prvým mužom francúzskej pravice. V druhom kole republikánskych primárok porazil známejšieho Alaina Juppého. Fillon získal 67 percent hlasov, Juppé iba 33. A bolo rozhodnuté. Postaví sa proti Manuelovi Vallsovi, Marine Le Penovej či Emmanuelovi Macronovi. Celkom prirodzene sa naň teraz zamerali objektívy svetových kamier.

Fillon sa narodil v roku 1954 ako najstarší zo štyroch synov. Otec právnik, matka profesorka, obaja silne veriaci katolíci. Deti preto navštevovali katolícke školy, Fillon sa neskôr pridal k skautom, odkiaľ pramení aj jeho záľuba v alpinistických športoch. Na svojom prezentačnom webe to opisuje takto: „Horolezectvo je vecou pomalosti a meditácie, no tiež pilotážou rýchlosti a koncentrácie. Len málo aktivít vykazuje toľko antagonizmov.“ A práve tie antagonizmy, protiklady, oxymorony z neho robia veľmi zvláštnu osobnosť.

„Od svojej mladosti som mal v úcte generála de Gaulla. Keď som mal pätnásť rokov, zavesil som si jeho portrét vo svojej izbe. Obdivoval som človeka, ktorý rozochvel dejiny, rebela, reformátora,“ napísal Fillon o svojom obdive k de Gaullovi. Druhým mužom, ktorého pokladá za osobnosť moderných francúzskych dejín, je Georges Pompidou. Fillon sa tým odvážne prihlásil ku konzervatívnemu krídlu na francúzskej politickej scéne.

Pripomínanie národnej identity je mottom jeho kampane: nanovo obnoviť majestát Francúzska ako krajiny slobody.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite