Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma: Pomôžem a už ma tu neuvidíte

.denisa Gdovinová .filip Olšovský .časopis .téma

Odišiel študovať na Stanford s tým, že na Slovensko sa už nevráti. Aj napriek tomu Martin Bruncko ako poradca Ivana Mikloša presadil národný štipendijný program M. R. Štefánika a pritiahol do štátnej správy desiatky ľudí so zahraničným vzdelaním.

Téma: Pomôžem a už ma tu neuvidíte Boris Németh Martin Bruncko sa dostal na prestížnu americkú univerzitu v roku 1994, hneď po strednej škole. Späť na Slovensko sa vrátiť neplánoval. Čo ho presvedčilo?

ako sa v roku 1994 dostal človek na Stanford?

Extrémne šialene. Chodil som na Gymnázium P. O. Hviezdoslava v Dolnom Kubíne a keď som bol druhák na strednej, videl som v televízii reláciu so študentmi, ktorí išli na pol roka na vysokú školu do Ameriky. Dostal som taký crazy nápad, že tam pôjdem aj ja. Stanford mi prišiel ako úplne najlepší, lebo bol v San Franciscu, teda meste The Doors, Beverly Hills 90210 či Baywatchu. (Smiech.) A navyše, keďže som bol z úplne obyčajnej rodiny, dávali aj štipendiá. Veľmi mi vtedy pomohla aj Slovenská akademická informačná agentúra, ktorá bola v tom čase ešte vo veľmi pionierskych časoch. Keď som tam prišiel z Dolného Kubína aj s mamou po päťhodinovom výlete, boli nadšení, že za nimi niekto prišiel až z ďalekého severu. Dostal som hŕbu dokumentov a začal sa pripravovať. Od začiatku som vedel, že väčším problémom, ako dostať sa na školu, bude zaplatiť si ju. Možno už tam niekde sa zrodila myšlienka, ktorá potom vyústila v štipendijný program M. R. Štefánika.

išli ste do Ameriky s tým, že sa potom na Slovensko vrátite?

Nie. Hlavnou súčasťou plánu bolo nájsť si školu, po ktorej budem môcť zostať na Západe. Prvýkrát som sa potom vrátil až v roku 1999, keď som si povedal, že aj ja urobím niečo à la Peace Corps, čo je pôvodne americký neziskový program, v rámci ktorého chodia práve doštudovaní Američania pomáhať do rozvojových krajín. Bral som to ako krátkodobý projekt, počas ktorého čosi vrátim Slovensku, no už ma tu potom neuvidíte. Aj na Harvard som išiel s tým, že po ukončení odídem do Londýna, kde budem vo finančnom sektore zarábať veľké peniaze. Počas druhého ročníka Harvardu som však bol cez Vianoce na Slovensku a ozval sa mi Ivan Mikloš. Váhal som prijať jeho ponuku, no nakoniec ma prehovorili aj bývalí spolužiaci. Presvedčili ma, že do Londýna alebo New Yorku sa viem vrátiť vždy, no takáto ponuka už nemusí prísť. Dnes to vidím ako jedno z najlepších rozhodnutí, ktoré som v živote urobil. Možnosť tak veľmi zmeniť krajinu za taký krátky čas sa len tak neopakuje.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite