Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Justin Trudeau: Politik pre hipsterov

.marína Gálisová .časopis .profil

Kanadský premiér mal dlho reputáciu pána dokonalého. Zo súčasných lídrov najviac pripomínal ideál liberálnej ľavice: sympatického politika s progresívnou agendou. Po smrti Fidela Castra si to pokazil. Chválil ho neuveriteľným spôsobom.

Justin Trudeau: Politik pre hipsterov Sean Kilpatrick/AP/SITA Volebné víťazstvo Justina Trudeaua bolo jedným z príkladov víťazstva imidžu nad obsahom.

chvály to boli naozaj pozoruhodné, ako z príručky politruka. Justin Trudeau sa nadchol: „Fidel Castro bol líder nadživotnej veľkosti, ktorý slúžil svojmu ľudu takmer pol storočia. Tento legendárny revolucionár a rečník významne zlepšil školstvo a zdravotníctvo na svojom ostrove. Hoci bol pán Castro vnímaný kontroverzne, tak jeho prívrženci, ako aj protivníci uznávali jeho úžasnú oddanosť a lásku ku kubánskemu ľudu, ktorý hlboko a vytrvalo miloval svojho ,el Comandanteho´. Viem, že môj otec ho s hrdosťou nazýval svojím priateľom...“

Nič z toho nemôže byť šokom. Trudeau je politikom povrchnosti, dbá na dojem a imidž; otázky dobra a zla sú preňho podružné. Privilegované dieťa z dobrej rodiny rieši problémy prvého sveta a ten tretí mu slúži len ako exotické pozadie. Nijaký biely kolonialista by nemohol s takým pohŕdaním zmiesť zo stola utrpenie Kubáncov, ako to urobil tento na pohľad citlivý, sociálne založený kanadský liberál. Ale úspešný liberál.

presvedčivé víťazstvo

Jeho politická kariéra sa začala triumfom v roku 2015, keď Trudeau priviedol kanadskú Liberálnu stranu k prekvapivému a presvedčivému víťazstvu. Pritom ešte o desať rokov skôr absolútne odmietal špekulácie o tom, že by sa mohol stať politikom. Aj jeho priatelia vtedy tvrdili, že Justin nie je typom človeka, ktorého politika láka. Príbeh jeho rodičov mu dával dostatočné dôvody, aby sa jej vyhol. Politika totiž patrila k tým faktorom, ktoré narušili ich manželstvo a pripravili Justinovi nepokojné detstvo.

Pravda, politika nebola to jediné, čo mladému Justinovi strpčovalo prvé roky. Jeho rodičia tvorili až príliš hviezdny a nestabilný pár. Pierre Trudeau mal 48 rokov a kreslo ministra spravodlivosti, keď sa v roku 1956 zoznámil s 18-ročnou kráskou Margaret Sinclairovou. Bolo to na Tahiti, kam sa Margaret vybrala s rodičmi. Tridsaťročný vekový rozdiel Pierrovi nezabránil, aby sa pustil do energického dvorenia. Margaretin život odvtedy nabral tretiu kozmickú rýchlosť. Keď sa Pierre stal v roku 1968 premiérom, nikto nečakal, že zaprisahaný starý mládenec sa o tri roky ožení. Kanaďania však populárnemu premiérovi priali len to najlepšie. Naplnilo sa „do roka proroka“ a v decembri 1971 prišiel na svet Justin Trudeau.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite