Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Časovaná bomba v Holandsku

.simon Nixon .časopis .téma

Sen o zjednotenej Európe, donedávna pevná súčasť Západu, na tom nie je najlepšie. Ak zahynie, je celkom možné, že smrtiaci úder mu uštedria Holanďania. V marci budúceho roku, vo svojich parlamentných voľbách.

Časovaná bomba v Holandsku Profimedia Geert Wilders je predsedom holandskej Strany pre slobodu. Je známy svojimi názormi o obmedzení imigrácie a kritikou islamu.

voľby do holandského parlamentu budú tak či onak určujúcim momentom pre ďalší osud európskeho projektu. Ale riziko pre Európsku úniu tentoraz nepredstavuje Geert Wilders, líder euroskeptickej Strany slobody. Iste, vedie v prieskumoch a zdá sa, že bude profitovať z mnohých faktorov, sociálnych aj ekonomických, ktoré vydláždili cestu revoltám ako brexit či zvolenie Donalda Trumpa.

Ale komplikovaný holandský politický systém mu pravdepodobne znemožní, aby sa dostal až do vlády. Zatiaľ to vyzerá, že získa len 29 zo stopäťdesiatich parlamentných kresiel, a mainstreamové politické strany si ho zrejme neodvážia pribrať za koaličného partnera. Holandské politické prostredie je čoraz rozkúskovanejšie a väčšina pozorovateľov sa zhoduje, že z marcových volieb pravdepodobne vzíde koalícia štyroch alebo piatich stredopravých a stredoľavých strán.

Riziko pre ďalšie fungovanie Európskej únie predstavuje skôr nová generácia holandských euroskeptikov. Tí sú menej ostrí a menej sa zaoberajú imigráciou, ale zato sa viac venujú otázkam suverenity. A najmä sú pevne odhodlaní rozbiť EÚ. Na čele tejto generácie stoja Thierry Baudet a Jan Roos, spojenci britských euroskeptikov. Už raz sa im podaril veľmi významný úspech: v roku 2015 presvedčili holandský parlament, aby prijal zákon, ktorý ukladá vláde povinnosť vyhlásiť referendum o hocijakom zákone, ak o to požiada 300-tisíc občanov. Potom tento zákon pri prvej príležitosti využili a výsledkom bolo ľudové hlasovanie, ktoré odmietlo navrhovanú obchodnú a ekonomickú zmluvu s Ukrajinou. Tú zmluvu, ktorú Brusel považoval za dôležitú pri podpore strategicky dôležitého suseda.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite