Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dystopia v SND

.peter Scherhaufer .časopis .kultúra

Protitankový „ježko“ zatarasil vstup do SND. Jeho umiestnenie pred divadlom súvisí s premiérou inscenácie hry Pavla Weissa Zo života ľudstva (Epizódy z blízkej budúcnosti). Ako dramatik s trpkým úsmevom poznamenal, ježko by mal ochrániť divadlo pred prípadnými občianskymi nepokojmi. Weissova hra je totiž dystopickým obrazom našej blízkej budúcnosti. Akej blízkej, to autor nespresnil.

stará architektúra musí ustúpiť novým developerským projektom. Budovy, ktoré prekážajú plánom bohatých, treba podpáliť a uhrať to na vyčíňanie ľavicových anarchistov. Samozrejme, zaplatených vyššou triedou – elitou spoločnosti. Spodinu treba fyzicky zlikvidovať. Špinavú robotu urobia za vodcu jemu verné hliadky domobrany. Fašizmus ako nástupca kapitalizmu! Fikcia? Realita?

Text Pavla Weissa sa v roku 2013 dostal do užšieho výberu súťaže Dráma. Zaujal aj SND, a tak ho dramatik prepísal do aktuálnej podoby, ktorej by sa dala vytknúť tézovitosť niektorých replík či postáv.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite