Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Illsland

.filip Olšovský .časopis .kultúra

Úspech slovenskej kapely v zahraničí je stále skôr výnimočnou udalosťou. Posledný príklad je však ešte o čosi špeciálnejší. Nielen vďaka typu kapely, ale aj miestu, kde sa jej začiatkom novembra podarilo zaujať.

Illsland Boris Németh The IIls v islandskom Reykjavíku, hneď vedľa koncertnej haly Harpa, centra festivalu Iceland Airwaves.

je polovica septembra. Na fejsbúku The Ills sa krátko pred obedom objaví fotografia s krátkym textom: „Dnes máme 8 rokov, čo je dosť!“ Pozýva do petržalského Sadu Janka Kráľa na akustický koncert. O pár hodín neskôr pribudne ďalší príspevok s fotografiou presného miesta v parku. Ani ten príliš nepomáha. Okrem členov kapely, ich polovičiek a dvojice manažérov nepríde až do zotmenia prakticky nikto. Toto že je tá kapela, ktorá má už o necelé dva mesiace spraviť dieru do sveta?

z Lúk na ostrov

Na podceňovanie si už asi zvykli. Čo by to bol za rozhovor, v ktorom by sa ich napríklad nespýtali, či im nechýba spevák. „Ani nie, od začiatku sme tak nejak vedeli, že chceme hrať takto,“ spomenie si na začiatky Iso, gitarista a hlavný kapelník Ills. Práve spontánny koncert z predošlého dňa mal byť spomienkou na deň, keď v muzikantskom byte na Jedlíkovej ulici vznikli The Ills. Odvtedy už stihli vymeniť basáka aj gitaristu, no ťah na bránu zostal rovnaký. „Všetci sme to začali brať vážne dosť skoro, možno po roku,“ hovorí Iso. Sám však vie, že samotné nadšenie by na pozvánku od zahraničných festivalov nestačilo. Aj preto pri menovaní úspechov z posledného obdobia ukazuje prstom na vedľa sediacu manažérku,

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite