Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nesmrteľný mág

.peter Bálik .časopis .spoločnosť

Kanadský pesničkár Leonard Cohen zomrel minulý týždeň vo veku 82 rokov. Vďaka svojim piesňam tu však ostane navždy.

Nesmrteľný mág RICHARD YOUNG/PROFIMEDIA .leonard Cohen Bol kanadský pesničkár a básnik. Debutoval albumom Songs Of Leonard Cohen. Celkovo vydal štrnásť radových albumov. Posledný You Want It Darker vyšiel v októbri tohto roku. Napísal viacero básnických zbierok a bol nositeľom mnohých významn

ešte tento rok tvrdil, že má v sebe jeden alebo dva nové albumy, ale dodal, že nevie, či sa pre upadajúce zdravie k tvorbe ešte dostane. Kanadský pesničkár to už nestihol, zomrel vo štvrtok v noci vo veku 82 rokov v Los Angeles. Príčina smrti nie je jasná, jeho rodina požiadala médiá o zachovanie súkromia. Leonard Cohen síce zmizol z fyzického sveta, ale jeho hudba a básne po ňom zostanú. Niektoré z jeho piesní sú také výnimočné, silné a hlboké, že si môžeme byť istí, že sa k nim budú vracať ďalšie generácie a aj ony budú obdivovať podmanivú jednoduchosť a krásu jeho hudby.

spievajúci básnik

Leonard Cohen sa narodil 21. septembra 1934 v kanadskom Westmounte do židovskej rodiny, ktorej predkovia odišli z Litvy a Poľska do Nového sveta za lepším životom. Cohenove korene zohrali v jeho neskoršom živote dôležitú úlohu, melanchólia a smútok, vychádzajúce z harmonických a melodických liniek židovského klezmeru sa dajú vystopovať v jeho pesničkách. To je možno aj dôvod, prečo v našich končinách našiel svoje oddané publikum.

Cohen sa najprv pokúšal presadiť ako básnik. Vydal niekoľko básnických zbierok, ktoré boli síce pomerne úspešné, ale na solídne živobytie mu nezarobili. Bola tu však hudba. Ako spevák a gitarista začínal v kovbojskej folkovej skupine. Neskôr ho výrazne ovplyvnili pesničky Boba Dylana. Ešte nedávno spomínal historku, ako svojim akademickým kolegom púšťal elektrické albumy svojho idola a kolegov spisovateľov sa snažil presvedčiť, že medzi kvílivými zvukmi gitár sa skrýva geniálny básnik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite