Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Americké voľby: Veľké odhalenie roku 2016

.bret Stephens .časopis .téma

Jedného dňa sa ma možno môj potomok opýta, čo som si zapamätal z príšerných prezidentských volieb roku 2016. Odpoviem: Bolo to veľké odhalenie.

Americké voľby: Veľké odhalenie roku 2016 Bryan Smith/ZUMA Press/profimedia Väčšina konzervatívnych intelektuálov slepo obhajuje Donalda Trumpa. Nie sú schopní sebaskúmania, ani obyčajného pozorovania.

odhalili sme, že duch, ktorý vedie moderné konzervatívne hnutie, už nie je Burkov ani Lincolnov. Patrí Marxovi. „Toto sú moje zásady,“ utrúsil raz starý dobrý komik Groucho Marx, „a ak sa vám nepáčia, mám aj iné.“

Ukázalo sa, že všetko, čo kedysi republikáni obhajovali – reformu sociálneho systému, voľný obchod, odpor voči diktátorom, podporu tým, ktorí vo svete šíria slobodu – sa dá poprieť a prekrútiť podľa vrtochov Donalda Trumpa a zúrivosti jeho voličskej základne.

Zistilo sa, že morálka je v dnešnom ponímaní Republikánskej strany veľmi nejasný koncept. Tí istí republikáni, ktorí v 90. rokoch kázali o tom, že do Oválnej pracovne treba vrátiť česť a dôstojnosť, teraz ochotne poskytnú miesto v nej mužovi, čo sa chvastá vlastnou sexuálnou dravosťou voči ženám. Prečo? Pretože to všetko už predsa urobil Bill Clinton.

„Väčšina konzervatívnych intelektuálov nie je schopná sebaskúmania, ale ani prostého pozorovania. “

Ďalej sa zistilo, že ani Trumpova neúprosná úzkoprsosť, mizogýnstvo, chrapúnstvo a príchylnosť ku konšpiračným teóriám republikánskym lídrom nezabránila, aby ho podporili. Úplne im stačilo, že sľuboval poslať na Najvyšší súd nasledovníkov sudcu Scaliu alebo znížiť dane firmám. „Máme viac spoločných bodov ako sporov,“ ospravedlnil Paul Ryan v júni svoju podporu republikánskeho nominanta, a bolo to akurát v čase, čo zhodnotil Trumpove útoky na „mexického“ sudcu Gonzala Curiela ako „učebnicovú ukážku rasistického vyjadrenia“.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite