Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.jakub Kratochvíl .časopis .udalosti

Náhla strata v Dexii
Slovenský bankový sektor je zdravý a bezpečný, uisťujú všetky autority na to povolané. Prípad slovenskej Dexia banky však ukazuje, ako ľahko sa aj zdravé banky môžu dostať do problémov
– stačí kombinácia nedostatočnej opatrnosti a zadrhávajúceho sa finančného trhu.
Minulý týždeň vyšlo najavo, že slovenská Dexia banka pre nevydarené špekulácie na devízovom trhu zaznamenala stratu takmer 2,5 miliardy korún, čo znamená približne päť šestín jej vlastného kapitálu. Pred vážnymi problémami ju zachránil jej majoritný akcionár, rakúska banka Kommunalkredit, ktorý sa zaručil za všetky straty. To okrem iného znamená, že neobmedzené ručenie všetkých vkladov nebude musieť vzhľadom na stratu v Dexii prejsť prvou zaťažkávacou skúškou. Celkom bez následkov sa však obrovská strata banky nezaobišla – o svoje miesta z rozhodnutia akcionárov prišli predseda predstavenstva tejto banky Reinhard Platzner a tiež jej generálny riaditeľ Pavol Ďuriník.
Čo sa v Dexii vlastne stalo? Podľa dostupných informácií banka Dexia vystupovala v úlohe sprostredkovateľa obchodov na devízovom trhu, čo je bežná banková prax. Klienti banky skladajú istú sumu peňazí, takzvanú zábezpeku, a môžu prostredníctvom banky obchodovať s cudzími menami, pričom špekulujú na pohyby kurzu tej-ktorej meny a ak im špekulácia vyjde, zisk je ich (a províziu si nechá banka). Ak nevyjde, dosiahnu stratu – a banka sa kryje práve tou zábezpekou. Za normálnych okolností je to pre banky pomerne bezpečný a ziskový biznis. Problém je, keď strata presiahne výšku zloženej zábezpeky a banke sa nedarí obchod ukončiť, pretože nikto nechce kúpiť menu, ktorá prudko klesá, a banka sa preto nemá ako z nevýhodného obchodu rýchlo „vyviazať“. Práve to sa stalo v Dexii, a tou menou bol zrejme juhoafrický rand. Na zlý obchod v takomto prípade môže doplatiť najmä sprostredkovateľ, pretože jeho strata môže byť oveľa vyššia než strata investora, ktorý príde „len“ o zábezpeku.
Približne 2,5-miliardová strata Dexie ukazuje, ako rýchlo sa môže v krízových časoch pri troche neopatrnosti situácia zmeniť aj v banke inak bezpečnej. Ak je však strata akcionárov tejto banky cenou za to, že ostatní hráči na slovenskom finančnom trhu budú opatrnejší, potom to nie je vysoká cena.
.rži

Šebek späť!
Smer – SD nominoval bývalého šéfa Slovenského pozemkového fondu Miloslava Šebeka do kontrolnej rady fondu. Je to zaujímavé minimálne z toho dôvodu, že vláda Šebeka koncom septembra dosadila na post štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia SR, kam odišiel z pozície šéfa SPF. So Šebekom na čele fondu nebolo spokojné ĽS-HZDS, ktoré pred rokom požadovalo jeho odvolanie.
.tg .sita

Z Vodného vrchu
Smer – SD podporila v prvom čítaní návrh novely školského zákona, ktorý predložila SMK. Poslanecký klub Smeru vyhlásil, že návrh je naďalej neprijateľný, ale poslanci ho podporili, aby získali čas na vyriešenie problému okolo učebníc pre maďarských školákov. Koaličné HZDS a SNS Smer kritizovali. Mimochodom, v piatok koalícia navrhla, aby si poslanci SMK plnili poslanecký sľub.
.tg

Záchytky a štát
Novela zákona, ktorá mala umožniť obnovu záchytiek, neprešla parlamentom. Proti bolo HZDS. Ako pre Aktuálne.sk povedala Katarína Tóthová, novela neriešila financovanie záchytiek ani dovoz opitých ľudí. Preto novelu nepodporili a potešili tak ZMOS. Navrhovaný zákon mal zaviazať obce, aby sa starali o opilcov. Mestám sa to nepáči a kritizujú štát, že sa z tejto zodpovednosti chce vyvliecť.
.eč

Bez osláv
Okrúhle výročie vzniku ČSR si premiér Fico pripomenul vo Vietname, prezident Gašparovič cestou do Chorvátska a predseda parlamentu krátkym príhovorom pred poslancami. Prezident stihol aspoň oslavy v Prahe. Fico aj Paška sa rozhodli osláviť prijatie Martinskej deklarácie. A 28. október nie je na Slovensku ani štátnym sviatkom, hoci vznikom ČSR možno získali Slováci viac ako Česi. Existencia slovenského národa bola oveľa viac ohrozená.
.eč

Spoločne
Hoci sa na prezidentskom kandidátovi nedohodli, Palkova KDS a Zajacova OKS minulý týždeň oznámili, že pôjdu spolu do volieb do Európskeho parlamentu. Lídrom kandidátky bude V. Palko, druhé miesto patrí P. Osuskému z OKS. Kresťanskí a občianski konzervatívci môžu do volieb potiahnuť s euroskeptickým programom: sú kritikmi posilňovania EÚ aj jej ideologickej agendy. Odporúčanie .týždňa, koho voliť v eurovoľbách, bude pomerne jednoduché.
.mh
   


Milan Melník
Sedemdesiatročný vedec Milan Melník sa stal dlhoočakávaným kandidátom HZDS na post prezidenta SR. Podľa SME sa obetoval najmä preto, že treba urovnať mnoho vecí medzi koalíciou a opozíciou a vniesť trochu kultúry do vzťahov politických strán. Nevieme sa dočkať.

Ľuboš Micheľ
Poslanec SDKÚ Ľuboš Micheľ sa zrejme rozhoduje, či zostane v parlamente. Micheľ, ktorý sa stal predminulý týždeň manažérom Šachťoru Doneck, na margo svojich dvoch džobov povedal, že „teoreticky by to mohol vedieť stíhať“. Dzurinda chce, aby sa vzdal mandátu.

Robert Fico
Premiér toho stihol minulý týždeň veľa. Bol vo Vietname, čítal noviny, viedol vládu, vynadal novinárom, v parlamente odpovedal na otázky spolustraníkov, ako hodnotí médiá, a ešte k tomu so svojou stranou stihol vyhrať ďalšie kolo prieskumu preferencií. Rešpekt!
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite