Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Komentár Niny L. Khrushchevy: Trump ruskými očami

.nina L. Khrushcheva .časopis .esej

Moja „americkosť“ odštartovala v Rusku celonárodný spor. V učebniciach sa objavila otázka, či je podľa študentov správne, že som sa stala americkou občiankou. Môžete hádať, ako odpovedali ľudia, najmä tí zo sovietskej generácie.

Komentár Niny L. Khrushchevy: Trump ruskými očami Evan Vucci/AP/SITA

ruska sa môže ocitnúť mimo svojej vlasti, ale Rusko si so sebou ponesie stále. Takže v období, keď sa americká politika uberá takým bizarným smerom, možno mojim americkým spoluobčanom pomôže môj Ruskom sfarbený pohľad na ňu.

Z môjho pohľadu sa dnes veľa z tých najodpornejších a najzvrhlejších čŕt ruskej politiky vyskytuje aj v Spojených štátoch. Veľká lož – ktorú vynašlo nacistické Nemecko, do dokonalosti ju doviedol Sovietsky zväz a šikovne s ňou zaobchádza Vladimír Putin – je dnes kľúčovým prvkom prezidentskej kampane Donalda Trumpa.

Trumpovi dosiaľ lži prechádzali. Spravodajské médiá do veľkej miery pôsobia ako tí, ktorých Lenin označoval za „užitočných idiotov“. Tak ochotne využívali Trumpa na zvyšovanie svojho predaja či sledovanosti, že si nevšimli alebo nedbali, ako zvyšujú popularitu jemu. Nečudo, že posmelený Trump klame s čoraz väčšou bezočivosťou.

Napríklad po tom, čo roky viedol takzvané hnutie birthers, ktoré tvrdilo, že prezident Barack Obama sa nenarodil na pôde USA, a teda ústava mu bráni vykonávať úrad – Trump teraz vyhlásil, že práve jeho protivníčka Hillary Clinton stála v roku 2008 pri zrode tohto sporu. Akoby bolo na Trumpovi, aby ho „ukončil“. „Prezident Barack Obama,“ vyhlásil víťazoslávne, akoby o tom niekedy boli seriózne pochybnosti, „sa narodil v Spojených štátoch a bodka!“

Niekto tvrdí, že po takejto kardinálnej bezočivosti sa médiá obracajú proti Trumpovi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite