Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéfredaktor Népszabadságu: Mýlili sme sa, vždy môže byť horšie

.andrej Bán .časopis .rozhovor

Dnes zrejme najsledovanejšie noviny v Európe prestali vychádzať zo dňa na deň. Rakúsky vydavateľ hovorí o ekonomických dôvodoch, vidieť za tým však vplyv premiéra Vikora Orbána. Šéfredaktor András Murányi.

Šéfredaktor Népszabadságu: Mýlili sme sa, vždy môže byť horšie Andrej Bán

niektoré slovenské médiá vás okamžite podporili, Denník N vyšiel s titulnou stránkou, kde bolo slovo Népszabadság.

Áno, vieme o tom. Veľmi nás to potešilo, až dojalo a aj touto cestou sa za to chceme poďakovať.

zaznamenali ste aj prejavy podpory a solidarity médií v Maďarsku?

Podpora je veľmi veľká, mnoho médií nám ponúklo svoje priestory, kapacity a akúkoľvek ďalšiu pomoc, aby sme mohli v práci pokračovať alebo len čisto existovať. Na titulnej strane dnešného vydania denníka Népszava možno vidieť, koľko redakcií sa s nami solidarizuje. Je ich veľa.

veľmi stručne, čo sa to vlastne okolo vašich novín deje?

Chcem byť zdržanlivý a konštruktívny. Mojou úlohou je zostať pokojný, nateraz môžem s istotou povedať jedine to, že popri ekonomických dôvodoch, ktoré boli oficiálne uvedené, nie je možné vylúčiť ani iné dôvody.

ste opatrný, v poriadku. No ide zrejme o to, že ste veľmi kritickí voči Orbánovi a jeho ľuďom.

Budem diplomatický. Stačí sa pozrieť na články v médiách a na internete, ktoré vznikli na túto tému od pondelka. Je pravda, že ako nezávislé a kritické noviny sme písali o témach a spracúvali kauzy, ktoré terajšej moci a jednotlivým účastníkom terajšej moci nie sú po vôli.

odkedy a za akých okolností ste sa stali šéfredaktorom?

Svoju funkciu zastávam iba pätnásť mesiacov. Predchádzajúcim šéfredaktorom bol Marcell Murányi, ktorý rezignoval na svoju funkciu pre jednu nešťastnú dopravnú nehodu, pri ktorej zabil cyklistu. On je môj brat, ale tento fakt nemal žiadny vplyv na moje vymenovanie. Predtým som štyri roky zastával funkciu zástupcu šéfredaktora v denníku Nemzeti Sport (Národný šport), v dávnejšej minulosti som štrnásť rokov pracoval v Népszabadságu. Treba spomenúť že obidva denníky majú totožného majiteľa.

cítili ste v minulosti nátlak, politický alebo iný, ktorý by smeroval k likvidácii denníka Népszabadság?

V Népszabadságu som robil od svojich dvadsiatich troch do tridsiatich siedmich rokov. Bol som vedúcim športovej sekcie a popritom som písal televízne kritiky. V tom čase sa ku mne také informácie, že by nás chceli zlikvidovať, nedostali.

a neskôr?

Samozrejme, po niektorých článkoch a kritikách u mňa ako šéfredaktora zvonil telefón, isto mi rozumiete, čo tým myslím, ale Népszabadság bol vždy stabilnou baštou nezávislosti. Za posledných pätnásť mesiacov som, tak ako každý iný šéfredaktor, aj ja dostal „usmernenia“, alebo „priateľské“ rady, prosby a žiadosti, jemne formulované vety po telefóne a v e-mailoch. To k tejto práci patrí. Áno, boli aj pokusy o ovplyvňovanie, ale tieto snahy som ustál.

Andrej Bán

spravodajský portál origo.hu písal o podobných korupčných škandáloch ľudí z Fideszu ako vy, až si napokon minister János Lázár zavolal ich nemeckého vydavateľa a vzápätí odišiel šéfredaktor s časťou redakcie. Je to paralela s vaším príbehom?

O tom, či boli do minulej soboty, keď sme nečakane prestali vychádzať, akékoľvek nátlaky z vyšších sfér voči nášmu majiteľovi alebo úsilie o jeho ovplyvnenie, nemám informácie. V prípade origo.hu boli udalosti iné – v tom zmysle, že oni nikdy neprestali fungovať, iba boli priebežne menení ľudia, ktorí potom zmenili kurz. U nás to bolo inak, brutálnejšie, z nejakého dôvodu bola „stiahnutá roleta“. Rýchlo a bez varovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite