Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nobelovka pre Dylana

.peter Bálik .časopis .spoločnosť

Americkí fanúšikovia v týchto dňoch riešili, prečo Boba Dylana nebolo počas prvého koncertu na festivale Desert Trip vidno. Dnes tento legendárny americký pesničkár získal Nobelovu cenu za literatúru. Nech mu je odpustené.

bob Dylan bol horúcim kandidátom na nobelovku už niekoľko rokov, no toto prestížne ocenenie sa mu stále vyhýbalo, až sa zdalo, že ju nakoniec nezíska, pretože je to, samozrejme, pesničkár, nie spisovateľ. No jednou z jeho najväčších predností je fakt, že jeho texty majú literárnu kvalitu. Dylan napísal viac ako štyridsať albumov pôvodných skladieb, z ktorých vznikli niektoré z absolútne kľúčových piesní minulého, ale aj tohto storočia. Dylan je totiž aktívny aj v pokročilom veku. Nedávno oslávil sedemdesiatpäť rokov.

Ako k tejto cene za literatúru Dylan pristúpi, to zatiaľ nie je známe, ale isté je, že literárnu úroveň svojich textov nikdy nepodceňoval, no odmietal, aby ho ľudia označovali za básnika. Nechcel deliť svoje pesničky na textovú a hudobnú časť. Považoval ich a dodnes považuje za jednu nedeliteľnú vec. Keď sa ho kedysi spýtali, ako by seba charakterizoval, či je rokenrolový alebo protestný spevák, označil sa za „Song and Dance Man“, čiže toho, čo skladá piesne a tancuje.

Dylan navždy zostane jedným z najgeniálnejších pesničkárov posledných desaťročí, možno dokonca tým najlepším, ale to nechajme na debatu v krčme. Ale Dylan nemôže zakázať ľuďom, aby stále dokola skúmali jeho piesne, texty, výpovede. Okolo toho sa vytvoril úplne nový vedecký odbor, ktorý sa volá dylanológia a zaoberá sa najmä výkladom Dylanových textov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite