Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Veľké fenolové sprisahanie

.vladimír Marko .časopis .história

Po vypuknutí prvej svetovej vojny sa všeobecným problémom stal nedostatok surovín. Týkalo sa to aj výrobcov aspirínu, kde hlavným predvojnovým dodávateľom surovín bola Veľká Británia. A tá veľmi pozorne kontrolovala, komu svoje výrobky predáva.

na začiatku vojny boli Spojené štáty neutrálne a v USA vládla vcelku pronemecká nálada. Niet sa veľmi čo čudovať. V spoločenskej pamäti Američanov ešte stále zostali spomienky na britskú nadvládu, ktorá sa skončila pre 130 rokmi. Probritské nálady nezlepšila ani skutočnosť, že Británia – ako najsilnejšia námorná veľmoc – blokovala obchod medzi Nemeckom (spolu s ďalšími centrálnymi mocnosťami) a ostatným svetom, Ameriku nevynímajúc. V Spojených štátoch sa tak začal prejavovať nedostatok základných surovín. Jednou z tých surovín bol aj fenol.

Fenol je jednoduchá organická zlúčenina, ktorá sa získava hlavne z dechtu. Samotná látka nie je až taká významná, je však východiskovou surovinou pre mnohé komplikovanejšie zlúčeniny. Aspirín je jednou z nich. Ale nie jedinou. Z fenolu totiž vzniká aj trinitrofenol, čo je látka podobná trinitrotoluénu (TNT). A rovnako ako TNT, aj trinitrofenol sa používa na výrobu výbušnín. Takže vo vojne bol fenol významnou strategickou surovinou.

Továreň amerického Bayeru v Rensselaer, ktorá zabezpečovala poslednú fázu prípravy aspirínu – acetyláciu kyseliny salicylovej – sa tak ocitla v problémoch. Východiskovú surovinu kupovala od svojich amerických dodávateľov, lenže keď nebolo fenolu, nebolo ani východiskových surovín, a teda nebola ani kyselina acetylsalicylová. Situácia bola taká kritická, že v roku 1915 továreň takmer zastavila výrobu.

fonograf zachraňuje aspirín

Našťastie pre Bayer aj pre aspirín, fenol potreboval aj jeden Američan. Bol ním Thomas Alva Edison, génius z Menlo Parku, autor neuveriteľného množstva 1 093 patentov. Edison potreboval fenol na výrobu látky menom condenzit. Chemicky išlo o živicu podobnú bakelitu a Thomas Alva z nej lisoval platne pre jeden zo svojich najznámejších vynálezov – pre fonograf. A rovnako ako Bayer, aj on trpel jeho nedostatkom.

Problém vyriešil spôsobom sebe vlastným – rozhodol sa fenol sám vyrábať. A od júna 1915 sa mu skutočne darilo vyrábať dvanásť ton fenolu denne. Keďže sám potreboval len deväť ton, tri tony denne boli voľné. A v tomto momente vstupuje do histórie aspirínu Dr. Hugo Schweitzer.

Hugo Schweitzer bol Nemec. Narodil sa v roku 1861 v Hornom Sliezsku, ktoré v tom čase patrilo Prusku a dnes patrí do poľského Warminsko-mazurského vojvodstva. Súčasníci naňho spomínali ako na priateľského, činorodého a cieľavedomého mladého muža. Po skončení chemických štúdií pôsobil chvíľu v Nemecku vo výskumnom laboratóriu firmy Badische Anilin-und Sodafabrik (neskôr známej ako BASF) v Ludwigshafene. Vo výskume ani v rodnej krajine však dlho nevydržal a v roku 1889 emigroval do Spojených štátov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite