Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Poľsko, interrupcie a Čierny pondelok

.marína Gálisová .časopis .politika

V Poľsku sa na stole ocitol návrh na sprísnenie zákona o interrupciách. Vyvolal masové protesty nielen tam, ale aj v iných európskych krajinách. Po nich to vyzerá, že návrh nebude prijatý. Je to dobre?

Poľsko, interrupcie a Čierny pondelok Donat Brykczynski/Profimedia 3. október 2016, Varšava: Na „čierny protest“ vyšlo do ulíc vyše stotisíc ľudí. Mnohí ďalší zas na protest odmietli ísť do práce.

interrupciu dnes v Poľsku umožňuje zákon, ale je pomerne prísny. Je legálna iba v troch prípadoch: po prvé, keď je vážne poškodený plod, po druhé, keď je tehotenstvo výsledkom znásilnenia, a po tretie, keď je ohrozené zdravie či život matky.

Zato návrh zákona, ktorý predkladatelia dostali už cez prvé čítanie, zachádza oveľa ďalej. Ak by prešiel v nezmenenej podobe, jediným dôvodom pre interrupciu by zostalo iba priame ohrozenie života matky. Za vykonanie interrupcie, ale aj za jej podstúpenie by po novom hrozili tresty odňatia slobody.

„Poliaci neberú život počatých detí na ľahkú váhu, tak ako je to v mnohých iných krajinách Európy.“

Keď sa ukazovalo, že takýto radikálny zákon v parlamente prejde, v Poľsku sa zdvihla vlna protestov. Do ulíc vyšli ženy, ale aj muži, oblečení v čiernom. Vyše stotisíc ich skandovalo v uliciach, ďalší na protest zostali doma z práce.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite