Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Náš primátor si problémy nevymýšľal

.denisa Gdovinová .časopis .téma

Veď sa pozrite na Brno! Tak znie najčastejší argument protihazardných aktivistov. Po šiestich rokoch boja sa v Brne podarilo od januára 2015 zakázať všetky hracie automaty. Lídrom kampane bol námestník primátora Matěj Hollan.

Náš primátor si problémy nevymýšľal Anna Vavríková/Mafra/Profimedia Podľa Matěja Hollana je na Slovensku zákon o hazarde napísaný nesprávne. Obec by mala mať možnosť vyčleniť pre hazard isté lokality, aby sa uspokojil základný dopyt.

viaceré mestá kultivujú svoje priestory – budujú cyklistické chodníky, presadzujú nefajčiarske zóny v podnikoch. V rámci toho vnímame aj snahu očistiť mestá od herní. Vnímate aj vy herne ako symbol deväťdesiatych rokov?

Určite áno. V Česku sa po revolúcii hazard rozrástol ešte omnoho viac než u vás na Slovensku. Asi aj preto, že tu krátko po revolúcii rozbehol biznis Ivo Valenta, majiteľ hazardnej skupiny Synot. Pred šiestimi rokmi sme sa herňami s kolegami začali zaoberať a už niekoľko miest v Česku je od nich očistených.

strana Žít Brno začínala ako recesistická strana a zdá sa, že práve téma hazardu z nej spravila serióznu politickú stranu a vás dostala do mestského zastupiteľstva.

Hazard nesúvisel so stranou Žít Brno, tému som si vybral ako občiansky aktivista. Ľudia ju zobrali vážne a začali ma s ňou identifikovať. Hazard ma začal štvať z dvoch hlavných dôvodov. Zo zdravotného pohľadu sa nám v Brne množia patologickí hráči a viditeľne ničia rodiny a komunity. V tomto smere to v Česku nabralo obludné rozmery. Dôležitý je však aj rozmer verejného mestského priestoru. Herne sú jednoducho hnusné. Namiesto serióznych podnikov tam blikajú zatemnené priestory, ktoré sa do európskeho mesta nehodia.

herní sa zbavila aj Praha a Viedeň. Je to známka vyspelosti v meste?

Dosť zjavná. Napríklad v Prahe II, kde je na čele Občanov proti hazardu Martin Svoboda, boli herne priestormi s čiernymi blikajúcimi výkladmi, okolo ktorých sa motali pochybní ľudia. Teraz sú tam pekné reštaurácie, hostince, malé obchody s potravinami – konečne klasická mestská občianska vybavenosť. Mesto má pekné partery namiesto priestorov, kam človek nemohol vkročiť. Mesto bez herní je o čosi bezpečnejšie a vizuálne krajšie.

proti hazardu ste bojovali šesť rokov a nekončí sa to ani teraz. Čím je Brno špecifické?

Je to zrejme aj tým, že tie najväčšie protihazardné aktivity vyšli práve z Brna. Nikto si tu nedovolil výrazne lobovať za hazard, pretože tu vznikla akási protihazardná atmosféra. Ani úplne neviem povedať prečo. Či to bolo našou silnou aktivistickou pozíciou alebo tým, že naši mestskí poslanci neboli od financií z hazardu závislí. Dôležité je aj to, že sme nemali primátora, ktorý vymýšľal problémy ako u vás v Bratislave. Je neuveriteľné, že sa u vás vyzbieralo také ohromné množstvo podpisov a predsa to nestačí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite