Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hra iba pre (pre)hru

.michal Patarák .časopis .téma

Mnoho ľudí si myslí, že závislosť od hazardného hrania je skôr nejaká forma neresti, nie psychiatrický problém. Ale kto z nás si niekedy nepredstavoval, že vyhrá veľké peniaze? Ak áno, máme k hazardu o krôčik bližšie, než sme si pôvodne mysleli.

v ambulancii predo mnou sedí ustarostený chlap v stredných rokoch, ktorému tvár až príliš často spočinie v dlaniach. Po dlhých prestávkach pomalým tempom hovorí, že to všetko pokazil, že už to za nič nestojí. Žena mu oznámila, že podáva návrh na rozvod, a deťom je už len na smiech. Popritom ho však zároveň nenávidia. Autoritou už ale nie je ani len sám pre seba. Toľkokrát si už sľuboval, že s tým prestane, ale dlhy mu neustále rastú. Dlží mnohým známym a rodinným príslušníkom, v nebankových spoločnostiach má úvery za niekoľko tisíc eur. Pár otázkami, po ktorých som ja ticho a on sa pokúša ucelene rozprávať, sa mi podarí potiahnuť špagát jeho vnútorného zauzlenia tak, že prehĺta posledné slová a plače. Ale plač nepomôže, vravím mu. Pomôcť si môže jedine on sám, ak si prizná, že zlyhal, ak si uvedomí, že je chorý a ak sa od tohto priznania odrazí ako od dna. Musí prevziať plnú zodpovednosť za to, čo všetko postváral a za to, že okrádal nielen svojich najbližších, ale aj seba. Jej súčasťou je, že nastúpi na dvojmesačnú liečbu na našom pracovisku a prijme záväzok, že sa bude zo všetkých síl snažiť, aby sa už hazardu ani nedotkol.

koho sa to týka?

V deväťdesiatych rokoch sa na psychiatrii v Banskej Bystrici robil demografický prieskum hospitalizovaných patologických hráčov. Bolo by už žiaduce zopakovať ho, i keď takýto druh výskumu vypovedá skôr o charakteristikách tých hráčov, ktorí vyhľadávajú pomoc. Som presvedčený, že dnes by mali ženy v testovanom súbore väčšie zastúpenie ako vtedy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite