Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Český hazard

.tomáš Němeček .časopis .téma

Chvalovice pri Znojme sú rarita: v tejto juhomoravskej dedinke je viac herných automatov než obyvateľov (tých je 605). Z tunajších obrích kasín a herní pre Rakúšanov získava obec 99 miliónov korún ročne, teda 3,6 milióna eur. Ale zároveň je to relikt minulosti: zlaté časy hazardu sa už v Česku skončili.

Český hazard Boris Németh V Česku síce klesol počet patologických gamblerov, rýchlo však stúpol podiel internetových stávkarov.

ešte v roku 2011 bolo v Česku 102-tisíc hracích prístrojov; dnes je to okolo 50 tisíc. Každým rokom ich ubudlo v priemere o desatinu. Zároveň miznú z krčiem a presúvajú sa do vyhradených herní. Podľa najdôveryhodnejšieho zdroja – výročnej správy o hazardnom hraní, ktorú vydáva národný protidrogový koordinátor – vlani zatvorili pätinu hracích miest, takže ich počet sa znížil na 4800.

Zmenu priniesol v Česku tlak rôznych občianskych združení, ktorý vrcholil koncom minulej dekády. Z hazardu sa stala téma obecných volieb a referend. Povzbudila ich aj séria nálezov českého Ústavného súdu z roku 2011, podľa ktorých má obec právo na svojom území hazard úplne zakázať. Po predvlaňajších obecných voľbách sa na množstvo radníc dostali niekdajší protihazardní aktivisti a presadili radikálne obmedzenia: v Brne sú povolené len živé hry, v Českých Budějoviciach je „nulová tolerancia“, v Prahe klesol počet herní medziročne na polovicu (z 368 na 170).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite