Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Aspirín: Patentové vojny

.vladimír Marko .časopis .história

Carl Duisberg nevstúpil do histórie ako známy vynálezca. Vstúpil do nej ako veľký organizátor a vodca. Jeho meno je už v dnešnej dobe zabudnuté. Počas jeho života sa však skloňovalo s rovnakou úctou ako mená Rockefeller alebo Rothschild.

Aspirín: Patentové vojny IMAGNO/PROFIMEDIA Carl Duisberg založil v továrni na výrobu farbív farmaceutické oddelenie, v ktorom sa traja chemici podieľali na vývoji aspirínu. Z malej firmy sa stala jedna z najväčších spoločností na svete.

mal veľkú zásluhu na tom, že aspirín bol vynájdený. Mal veľkú zásluhu na tom, že sa z aspirínu stal najúspešnejší liek v histórii. A mal veľkú zásluhu na tom, že z malej firmy na výrobu farbív sa stal jeden z najväčších obrov vo farmaceutickom priemysle. Keď nastúpil do Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & comp. ako mladý, 23-ročný chemik, bola to malá továreň na výrobu farbív. Keď vo veku 74 rokov zomrel, opúšťal jednu z najväčších spoločností na svete.

patenty

Carl Duisberg sa narodil 29. septembra 1861. Jeho otec si prial, aby jeho syn po ňom prevzal malý tkáčsky podnik. Mal tak pokračovať v rodinnej tradícii. On však chcel byť chemikom a chcel ním byť čo najskôr. Strednú školu skončil ako pätnásťročný, vysokú ako osemnásťročný a doktorát získal vo veku dvadsať rokov.

Chemikov bol v tom čase nadbytok, a tak mu chvíľu trvalo, kým si našiel zamestnanie. Svoju prvú trvalú zmluvu podpísal 29. septembra 1884, presne na svoje 23. narodeniny. Zmluvu podpísal s malou firmou na výrobu farbív, ktorá sídlila v Eberfelde, kúsok od jeho rodiska. Firma sa volala, ako už iste tušíte, Farbenfabriken vormals Friedrich Bayer & comp.

Jeho osobnostný vývoj pokračoval v nezmenšenom tempe a už o šesť rokov neskôr prevzal vedenie firmy. A práve tým okamihom sa začala premena neveľkej firmy na výrobu farbív na veľmi úspešnú firmu v novovznikajúcej oblasti – vo farmaceutickom priemysle. Prvým krokom v tejto premene bolo založenie malého farmaceutického oddelenia. Oddelenia s perfektným vybavením, do ktorého prijal mladých, ambicióznych chemikov. Týmito mladými, ambicióznymi chemikmi boli Heinrich Dreser, Arthur Eichengrün a Felix Hoffmann, traja otcova aspirínu.

„Bolo veľa výrobcov, ktorí s výrobou aspirínu – často pochybnej kvality – pokračovali aj po súdnom verdikte.“

Vynálezom sa však história aspirínu len začala. A pokračuje ešte aj dnes, takmer 120 rokov po tom, ako Felix Hoffmann prvýkrát pripravil biele kryštály kyseliny acetylsalicylovej. Carl Duisberg od začiatku tušil, že firma Bayer má v aspiríne potenciálnu zlatú baňu. Výroba aspirínu však nebola zložitá, preto bol potenciálnou zlatou baňou aj pre iných výrobcov. Nezostávalo mu nič iné, ako si svoj produkt chrániť hneď od samého začiatku. História aspirínu je tak zároveň históriou boja firmy Bayer s konkurenciou.

Pokusy chrániť si svoj produkt však už od začiatku neboli vôbec jednoduché. Prvým krokom bola snaha o exkluzivitu formou patentu. V Nemecku boli bez šance. Kyselinu acetylsalicylovú pripravilo v rôznej kvalite pred Hoffmannom viacero chemikov. Sústredili sa preto na dve veľké krajiny – na Veľkú Britániu a USA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite