Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svetová Európa

.martin Mojžiš .časopis .šport

Svetový pohár v hokeji priniesol to, čo tento turnaj prinášať má. Dobrý hokej a presvedčivú dominanciu Kanady. Tak bol Kanadský a neskôr Svetový pohár vymyslený, a tak aj funguje. Tentoraz však bol okorenený niečím zvláštnym – výberom Európy.

prvý Kanadský pohár sa hral v roku 1976 a bol to vôbec prvý turnaj, na ktorom sa stretlo šesť najlepších hokejových reprezentácií v plnej sile. Hrali tam kanadskí a americkí profesionáli, ruskí vojenskí superprofesionáli (takzvaní amatéri), a okrem nich poloprofesionáli až profesionáli zo Švédska, Fínska a Československa. Do finále sa dostali Kanada a Československo, čo nebolo prekvapujúce – Československo vyhralo pred Kanadským pohárom aj po ňom majstrovstvá sveta (v Katowiciach a vo Viedni). Kanaďanov sme v skupinovej fáze porazili 1:0 – v zápase, ktorý bol považovaný za jeden z najlepších v celej histórii ľadového hokeja – ale vo finále sme už na nich nestačili.

A podobne na nich vo finále nestačili Švédi v roku 1984 a USA v roku 1991. Jediné mužstvo, ktoré dokázalo zdolať Kanaďanov vo finále Canada cupu boli v roku 1981 Rusi. O šesť rokov neskôr im to však Kanaďania vrátili (na tomto turnaji hrali spolu v jednom útoku Wayne Gretzky a Mario Lemieux, ktorí sa postarali takmer o tretinu gólov svojho mužstva, pričom Gretzky vyhral kanadské bodovanie s 21 bodmi za tri góly a osemnásť asistencií).

V roku 1996 sa už nekonal Kanadský, ale Svetový pohár. Namiesto Československa hrali mužstvá Česka a Slovenska (jedni aj druhí prehrali všetky svoje zápasy) a ôsmym mužstvom bolo Nemecko. Vo finále prehrala Kanada s USA. V roku 2004 si rovnakých osem mužstiev zahralo Svetový pohár opäť (my sme prehrali všetko, Česi postúpili do semifinále). Kanada išla opäť až do finále, v ktorom porazila Fínov (čím skompletizovala zbierku finálových skalpov). A potom sme na čakali dlhých dvanásť rokov, až do tohto septembra.

mužstvo

Tentoraz však „veľkú šestku“ z Kanadských pohárov nedoplnili mužstvá Slovenska a Nemecka. Organizátori namiesto toho vymysleli niečo iné – výbery Európy (hráčov NHL z európskych krajín okrem Švédska, Fínska, Česka a Ruska) a výber Severnej Ameriky (hráčov USA a Kanady do 23 rokov).

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite