Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

František Jozef: Nešťastný mocnár zaniknutého sveta

.lukáš Krivošík .časopis .téma

Bol najdlhšie vládnucim panovníkom v našich dejinách. Dnes ubehlo sto rokov od jeho úmrtia. Mali by si Slováci pri tejto príležitosti pripomenúť rakúskeho cisára a uhorského kráľa Františka Jozefa I.? A ako na neho vlastne spomínať?

František Jozef: Nešťastný mocnár zaniknutého sveta Pressfoto Sascha Rieger/Franzjoseph.at Pohrebný sprievod cisára Františka Jozefa I. na obraze R. von Meissla v roku 1916 kráča od viedenského zámku Schönbrunn.

keď sa smútočný sprievod konečne priblížil, zdalo sa mi, akoby sa celý svet naplnil čierňavou,“ opísal pohreb Františka Jozefa 30. novembra 1916 neskorší rakúsky kancelár Bruno Kreisky. Smútočnému sprievodu v uliciach Viedne sa prizeral ako päťročný chlapec a jeho svedectvo sa dá nájsť na webe Rakúskeho štátneho archívu: „Bola to jedinečná demonštrácia čiernej a v tvárach ľudí sa dala čítať bolesť i obavy; čo len teraz bude.“

„Prvoradým problémom Slovákov v Uhorsku bol maďarský národnostný útlak. Obracanie sa na cisára bolo spôsobom, ako tento tlak obísť.“

Spisovateľ Joseph Roth, ktorý osudovú atmosféru zániku Rakúsko-Uhorska tak dobre opísal v románoch Pochod Radeckého a Kapucínska krypta, odprevádzal cisára na poslednej ceste ako vojak slávnostného špaliera: „Bola jeseň, tmavosivý dážď padal na naše poľné uniformy.“ Bezútešnosť dňa akoby zdôrazňovala, že sa tu končí jedna historická epocha. A niektorí zrejme tušili, že za starým panovníkom odíde čoskoro aj jeho ríša. Nový, 29-ročný, cisár a kráľ Karol udržal Rakúsko-Uhorsko pohromade len necelé dva roky.

Do akej miery obyvateľstvo mocnárstva naozaj za 86-ročným Františkom Jozefom trúchlilo, to je otázne. Veď v čase jeho smrti trvala prvá svetová vojna už viac ako dva roky. Mnohí prišli o synov, bratov a otcov bojujúcich za česť dynastie. Nebolo im dovolené dožiť sa požehnaného veku, ktorého sa dožil vladár, čo ich do Veľkej vojny poslal.

„Slovenská verejnosť, unavená vojnou, prijala správy o úmrtí panovníka rezervovane a pomerne chladne,“ píše historička Elena Mannová v knihe Prvá svetová vojna z edície Slovensko v 20. storočí. „Pôvodné tradičné uctievanie kráľa a rešpektovanie monarchistického zriadenia vyústilo napokon do ľahostajnosti Slovákov voči novému kráľovi aj voči štátnej forme.“ Útrapy konfliktu, doliehajúce aj na obyvateľstvo v zázemí, postupne pozbavili starú elitu v očiach ľudí legitimity.

pre každého iný

Zmenilo sa dnes niečo na našej ľahostajnosti voči posledným Habsburgovcom? V susednom Rakúsku sa k stému výročiu úmrtia Františka Jozefa konajú štyri výstavy a ďalšie sprievodné akcie. A na Slovensku? Na hrade Červený Kameň, ktorý patrí pod Slovenské národné múzeum, možno vidieť výstavu fotografií, približujúcich život panovníka z rôznych hľadísk. No s protirečivým odkazom predposledného monarchu zápasí celá stredná Európa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite