Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Turistov sprievodca starým Rímom

.martin Mojžiš .časopis .literatúra

V roku 2008 vydalo britské vydavateľstvo Quid Publishing tri útle knižky. Išlo o bedekre pre návštevníkov Egypta, Grécka a Ríma. Ich zvláštnosťou bolo, že neboli určené dnešným turistom, ale pocestným spred dvoch až troch tisícročí.

Dve z týchto kníh vyšli o rok neskôr v českom preklade. Jedna z nich je skvelým rozvinutím výborného nápadu. Druhá je poučným príkladom nedostatočne využitej príležitosti.

Knihy sa volajú Turistický průvodce po starověkém světě, s podtitulmi Řecko v roce 415 př. n. l., respektíve Řím v roce 300 n. l. Obidve sú veľmi pekné. Majú rovnakú grafickú úpravu a rovnakého ilustrátora, všetko je to kompletne prebrané z anglického originálu. Rovnaká je aj štruktúra kapitol, ktorá kopíruje štruktúru väčšiny bedekrov – historický úvod, samotné mesto (Atény, respektíve Rím), okolie mesta, ako sa pobaviť a veľa pritom neminúť, a nakoniec praktické informácie. A predsa je jedna z kníh oveľa zábavnejším čítaním, ako tá druhá.

grécko

Začnime tou horšou. Napísal ju Eric Chaline, autor mnohých populárnovedeckých kníh s historickou tematikou. Jeho text sa, žiaľ, podobá mnohým bedekrom práve tam, kde by sa im podobať nemal. Historický úvod začne byť po čase trochu nudný, opis stavieb na Akropole má miestami charakter nezáživného zoznamu, a podobne. Nie je to zlý text a môže slúžiť ako základný, veľmi stručný, úvod do gréckych dejín, ale nie je to bohviečo. A hlavne, nehrá to s dostatočným nasadením hru, ktorú celá séria hrať má – hru na bedeker určený návštevníkovi Atén pred dvaapoltisíc rokmi.

Základný trik je tam síce v nejakom zmysle stále prítomný, ale len akosi vonkajškovo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite