Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Donald T. v Bratislave

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Aj Európa má svojho Donalda T., ale na rozdiel od toho amerického už prezidentské kreslo má. Spoločné majú to, že aj on sa pokúša načúvať rozhnevaným masám. To je dnes potrebné. No nie je už neskoro?

Donald T. v Bratislave KIRSTY WIGGLESWORTH/AP/SITA Donald Tusk vyzdvihuje potrebu hľadania riešení v oblasti stability, bezpečnosti a účinnej obrany Európskej únie.

predseda Európskej komisie Donald Tusk vie, že „jeho“ Únia prežíva ťažké časy. Ešte pred začiatkom neformálnej schôdzky lídrov EÚ (bez Veľkej Británie, ktorú po prvý raz od brexitu niekam nepozvali) vyjadril obavy o budúcnosť spoločnej Európy.

„Neprišli sme do Bratislavy, aby sme sa navzájom utešovali. Či nebodaj popierali výzvy, ktorým čelíme. V tomto konkrétnom momente... má zmysel jediné: triezvo a kruto úprimne zhodnotiť situáciu,“ uviedol v komuniké, ktoré zverejnila 15. septembra Európska komisia. „Nepochybne potrebujeme optimistický scenár budúcnosti,“ pokračoval. „Ten si však nutne vyžaduje realistickú diagnózu príčin brexitu a jeho politických dôsledkov pre celú Európu.“ Stretnutiu v Bratislave vopred odkázal, že nemožno začať diskusie s blaženým presvedčením, že je všetko v poriadku. Krízy, vyslovil na záver, je potrebné využiť na pokrok. A v Bratislave by sa mala začať kresliť „cestovná mapa“ riešení pre Európsku úniu – najmä riešení v oblasti stability, bezpečnosti a účinnej ochrany.

„Na rozdiel od Junckera, ktorý aj pri najlepšej snahe nedokáže pôsobiť inak ako od reality odtrhnutý eurokrat, je Donald Tusk aspoň realista.“

Tuskove slová zapôsobili až netradične triezvo. Až by mohli v poslucháčovi vzbudiť nádej, že do horných poschodí Európskej únie konečne zavítala istá pokora pred realitou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite