Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Extrémne, originálne a politické divadlo

.redakcia .časopis .kultúra

Členovia Umeleckej rady Divadelnej Nitry, ktorí vyberali do hlavného programu festivalu inscenácie, Ján Šimko, Ján Balaj, Martina Vannayová a Daša Čiripová, odporúčajú čitateľom .týždňa päť mimoriadnych predstavení.

Extrémne, originálne a politické divadlo pressfoto divadelná nitra Kabaret Ruže v podaní ukrajinskej hudobnej skupiny Dakh Daughters zažil jedno zo svojich prvých vystúpení na kyjevskom námestí Majdan.

prečo pána R. postihol amok?

V roku 2013 vyhlásil prestížny nemecký divadelný časopis Theater heute mladú režisérku Susanne Kennedy za Objav roka. Inscenácia Prečo pána R. postihol amok? vyvolala búrlivé diskusie u divákov i kritiky. Niet sa čo čudovať. Režisérkin rukopis je naozaj v niečom veľmi extrémny a originálny, hoci nie samoúčelne experimentálny. Jej poňatie divadla je laboratóriom, v ktorom skúma možnosti, ako prekročiť hranice konvenčného herectva a robí to radikálne. Necháva hercov hovoriť na plejbek. Herci sú uväznení v silikónových maskách a pripomínajú neživé bábky, ktoré otvárajú ústa. Ich dialógy sú nahrané amatérmi so všetkými chybami.

Predlohou inscenácie bol scenár a rovnomenný film z roku 1970 režisérov Michaela Fenglera a Reinera Wernera Fassbindera. Aby zvýraznila odcudzenosť, povrchnosť, priemernosť a skryté agresie mestského človeka strednej triedy, rozhodla sa práve pre diskrepanciu medzi hovoreným a hovoriacim, spomalené a štylizované tempo herectva a jednotlivých scén. Film vznikol v roku 1970, ale jeho spracovanie je v podaní Susanne Kennedy stále aktuálne, hoci kritika nie je jednotná v tom, či mu dať nálepku „politické”. Na otázku z názvu inscenácie Kennedy nedáva odpoveď. Aj preto je jej divadlo také vyzdvihované – pozoruje, analyzuje, ukazuje, hrá sa s formou, naznačuje a provokuje, ale podobne ako iné kvalitné umenie chce od diváka, aby sám rozmýšľal o sebe a svete, v ktorom žije.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite