Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nevyužívame dobré časy

.lukáš Krivošík .martin Mojžiš .časopis .rozhovor

Slovensko považuje za úspešnú krajinu, ktorá sa ešte stále nevymanila zo zajatia oligarchov. Vládu viní z toho, že nedokáže využiť priaznivý ekonomický vývoj na vytvorenie rezervy na horšie časy. Nové dane a odvody nepovažuje za potrebné. Riaditeľ INEKO Peter Goliaš.

Nevyužívame dobré časy BORIS NÉMETH

na Slovensku ekonomika rastie, nezamestnanosť sa znižuje, reálne mzdy rastú a v dôsledku týchto priaznivých okolností sa dobre vyvíjajú aj daňové príjmy. Prečo chce v tejto situácii vláda zvyšovať dane?

Pretože nemá, respektíve nechce mať pod kontrolou výdavky. Keby ich mala pod kontrolou, dane by sa zvyšovať nemuseli a súčasná veľmi priaznivá ekonomická situácia by stačila na to, aby vláda znižovala deficit tak, ako mala naplánované.

čo to znamená, že vláda nemá alebo nechce mať pod kontrolou výdavky?

Nemá ich pod kontrolou vtedy, ak výdavky rastú rýchlejšie, než bolo plánované. Vláda môže napríklad dlhodobo počítať s pomalším rastom výdavkov v zdravotníctve, ale realita je taká, že tieto výdavky sa prudko zvyšujú. Dôvodov môže byť viac, od starnutia obyvateľstva cez príchod nových drahších liečiv alebo technológií na trh až po neefektívne hospodárenie v nemocniciach. Čo je však ešte horšie, vláda často nechce mať výdavky pod kontrolou. To znamená, že vlastne chce míňať peniaze, ktoré by minúť nemusela. Tie najväčšie straty sú vo veľkých tendroch, kde podľa našich odhadov dochádza k plytvaniu v rádovo stovkách miliónov eur.

neznamená tu slovo „plytvanie“ v skutočnosti skôr kradnutie?

Áno. (Ticho.) Plytvanie môže mať dve príčiny. Jednou je nekompetentná príprava projektov a druhou zámer. V tom druhom prípade ide naozaj o kradnutie.

trúfate si odhadnúť, koľko peňazí sa vyplytvá vinou nekompetentnosti a koľko sa úmyselne rozkradne?

Ono sa to niekedy ťažko oddeľuje. Nekompetentnosť manažmentu je totiž často spôsobená tým, že manažment je previazaný na politické strany. Nevylučujem, že časť plytvania je dôsledok zle nastavených motivácií – neraz som počul o tom, ako nemocnice obstarali niečo drahšie len preto, lebo boli lenivé zistiť si, aké sú naozaj ceny na trhu a porovnať ich. Ale hlavným zdrojom plytvania sú podľa mňa politické nominácie a previazanie manažmentov s politickými stranami.

takéto manažmenty potom rozhodujú v prospech politických strán, respektíve v prospech oligarchov v pozadí týchto strán? Takže na tom zarobia hlavne tí oligarchovia, ktorí potom časť z takto získaných peňazí odlejú do príslušnej straníckej pokladnice? Toto je ten základný mechanizmus?

Toto je problém, s ktorým zápasí celý svet a zápasil s ním počas celej histórie. Hovorí sa tomu železný zákon oligarchie. Tí, ktorí majú moc, sa ju budú snažiť upevniť a využiť vo vlastný prospech. A budú to robiť – pokiaľ im v tom ostatní nezabránia – na úkor iných. Preto je veľmi dôležité, aby existovali inštitúcie, ktoré kontrolujú použitie moci. Pokiaľ kontrola z rôznych dôvodov nefunguje, tak je vysoké riziko, že ľudia, ktorí majú moc, túto moc zneužijú. Myslím, že na Slovensku sa to vo veľkej miere deje.

na prvý pohľad to vyzerá tak, že nové dane a odvody sa týkajú najmä veľkých firiem ako poisťovne, banky alebo telekomunikačné firmy. Dotkne sa to aj bežných ľudí?

Pocítia to aj bežní ľudia. Prvý dôvod je, že nové dane a poplatky tlačia na zvyšovanie cien produktov týchto firiem. Ak sa zavedie mimoriadny odvod na poistenie, tak je veľmi pravdepodobné, že stúpne cena poistiek. Ak sa osobitne zdania banky, tak je veľmi pravdepodobné, že si to budú kompenzovať zvyšovaním poplatkov. Ak sa zvýšia poplatky v jednotlivých odvetviach, tak je veľmi pravdepodobné, že tieto odvetvia to tiež budú zohľadňovať v cene svojich služieb. Ale to nie je všetko. Takéto zdanenie bude mať navyše negatívny vplyv na konkurenciu v dotknutých sektoroch, v dôsledku čoho pravdepodobne dôjde k odchodu menších firiem z trhu. To zhorší konkurenciu a súťaž na tomto trhu, čo v dlhodobom horizonte povedie buď k zhoršeniu kvality služieb pre klienta, alebo k ďalšiemu zvýšeniu cien. Prípadne k obidvom týmto veciam naraz.

ale takto bežný človek asi neuvažuje. Na Slovensku, frustrovanom z nízkych miezd, ktoré zaostávajú za produktivitou práce, si ľudia skôr povedia, že ak investori profitujú z lacnej pracovnej sily a zisky odvádzajú do zahraničia, tak ich skasírujme aspoň na dani z dividend.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite