Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nadšenec IKEA potrebuje bitku

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra

Pred dvadsiatimi rokmi vyšla kniha, ktorá prefackala vtedajšiu mladú generáciu. Zarazila ľudí v korporátnych kanceláriách, ktorí ráno znudene stáli pri kávovare a kupovali každú novú poličku z IKEA. Fight Club sa rýchlo stal kultom.

Nadšenec IKEA potrebuje bitku CHEMA MOYA/EPA/PROFIMEDIA Amerického autora Chucka Palahniuka na dej Fight Clubu inšpirovalo to, že bitku dostal aj on sám.

„Volám sa Chuck Palahniuk. A som známy ako autor,” spisovateľ sa na chvíľu zamyslí, „v podstate len ako autor Fight Clubu.” Ten Chuck Palahniuk, ktorý píše knihy plné drogových, sexuálnych a ďalších nepredstaviteľných závislostí, zrazu hovorí s detskou hudbou v pozadí. „A keďže generácia mojich čitateľov starne, má deti a postupne aj zomiera, rozhodol som sa predstaviť tento príbeh celkom novej generácii. Napísal som Fight Club pre deti.” Je zážitok pozerať sa na video, v ktorom si jeden z najúspešnejších amerických spisovateľov robí žarty zo svojej knihy, kultového diela z prelomu tisícročia. Hovorí to veľa o samotnej genialite spisovateľa, ako aj o celej postmodernej literatúre.

„V klube bitkárov nejde o rozdávanie bitiek. Ide o to, nechať sa čo najviac dobiť. “

Ale späť k príbehu. Fight Club pre deti vyzerá vo voľnom preklade asi takto: Bol raz jeden chlapec, ktorý nemal meno a v noci nemohol spávať. Stretol chlapca so strapatými vlasmi. Ten niekedy hovoril smiešne veci ako: Odíď zo svojej práce! Začni sa biť! Dokáž, že naozaj žiješ! Títo dvaja chlapci radi trávili chvíle vystrájaním – fackali sa, štípali a strkali do seba. A potom chlapcovi so strapatými vlasmi napadlo: „Založme si klub!”

človek-office

Chuck Palahniuk nie je spisovateľ, okolo ktorého by sa niesla aura vznešenej kultúry. Trinásť rokov pracoval vo firme Freightliner, v ktorej na kamióny umiestňoval predné nápravy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite