Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Orodovanie za Lajčáka

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Ešte na jar sa zdalo, že Miroslav Lajčák sa s veľmi veľkou pravdepodobnosťou bude v januári 2017 sťahovať do New Yorku. Že jeho kandidatúra je takmer hrou na istotu.

Orodovanie za Lajčáka DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA

V máji slovenský kabinet oficiálne odsúhlasil Lajčákovu kandidatúru na post generálneho tajomníka Organizácie spojených národov. Podporil ju aj šéf parlamentu a prezident republiky, a dokonca aj veľa domácich či zahraničných expertov sa vyjadrilo, že Lajčák má naozaj veľké šance a je to dobrý kandidát. Navyše pochádza z „východnej Európy“ (tak je Slovensko geopoliticky vnímané v OSN), a táto časť sveta ešte nemala svojho tajomníka. Ale má aj veľké prednosti – Lajčák má skúsenosti z riešenia medzinárodných konfliktov, aj z pozície ministra vo vlastnej krajine. Táto kombinácia diplomata, politika a krízového mediátora vyzerala tak skvele „našľahaná“, že sa strácal aj drobný, nie veľmi lichotivý detail v životopise: Lajčákovo prvotriedne vzdelanie pochádza z „moskovského Oxfordu“, teda z MGIMO (Moskovského štátneho inštitútu medzinárodných vzťahov).

Lenže potom sa to začalo v lete komplikovať. Voľba kandidáta má niekoľko kôl, tie prvé sú iba nezáväzné, ale už počas nich sa vyprofiluje najhorúcejší uchádzač, ktorého by potom mala vybrať Bezpečnostná rada OSN a schváliť Valné zhormaždenie OSN.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite