Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Verejnoprávny western

.eva Čobejová .časopis .komentáre

STV stvorila čosi ako western. V

STV stvorila čosi ako western. V jej príbehu účinkovali dve ženy, dvaja hlavní hrdinovia a zopár mužov vo vedľajšej úlohe. Nechýbala ani pištoľ za opaskom a rituálne vyzlečená kožená bunda, ale predsa tomu westernu niečo zúfalo chýbalo – kladný hrdina. Nehovoriac o spravodlivom zúčtovaní s padúchmi.
Preto to bol dosť deprimujúci a zlý filmový kus.
Začalo sa to tým, že Štefan Nižňanský vyhodil dve vysoké členky manažmentu – šéfku finančného kontrolingu Šrámkovú a programovú riaditeľku Kolevskú. Boli to sympatické hrdinky? Ťažko povedať. Pani Kolevská bola určite roztomilá v Perinbabe, ale o jej producentských schopnostiach a spôsobilosti programovo viesť televíziu boli isté pochybnosti a musel o nich čosi tušiť aj Štefan Nižňanský, keď si ju pred pár mesiacmi do manažmentu (dobrovoľne či nasilu) zobral. Obidve dámy sa po vyhadzove urazili, a preto začali verejne hovoriť, čo sa vraj v STV za Nižňanského deje. Za zlého muža obe označili výrobného riaditeľa Juraja Dobiša, najbližšieho spolupracovníka generálneho riaditeľa. No dobre, dačo sme sa dozvedeli, hoci od urazených a ponížených žien treba brať veci s istou rezervou.

Vo vedľajšej úlohe nechcel zostať ani predseda Rady STV Bohumír Bobocký. Ten si už raz vyskúšal, aká je to sláva odvolávať riaditeľa STV (pri Radimovi Hrehovi), a tak opäť zľahka nadhodil túto tému a zvolal mimoriadne zasadnutie Rady STV. Ale prepočítal sa – teraz má proti sebe silnejšieho súpera. Nižňanský zvolal ešte pred mimoriadnou radou tlačovku a porozprával na nej všeličo: napríklad že Bobocký loboval za istého pána Šrámeka, údajne spájaného s podsvetím, a popritom sa ako predseda Rady STV rozvážal v jeho mercedese. Bobocký sa potom bránil, že Nižňanský škandalizovaním jeho osoby iba zakrýva fakt, že koncom roka nebude mať na výplaty. Nižňanský to vyvracia, že to nie je pravda, a  svoj protest verejne vyslovil aj ostrý muž so zbraňou – Kamil Šrámek. Ten svojmu kamarátovi a spolustraníkovi (z bývalej KSČ) vytkol, že ho zaťahuje do svojho sporu s Bobockým...
Ani Bobocký sa nevzdáva, a chce tento týždeň opäť na Rade STV nadhodiť odvolanie riaditeľa. V koalícii je šum, Nižňanský je jej človek, v Rade STV má koalícia drvivú väčšinu, môže si za riaditeľa dosadiť, koho len chce, ak sa dohodne. A s tým má od začiatku vládnutia problém. Všetko ešte komplikuje neriadená strela na čele Rady STV. Tento nie príliš úspešný človiečik konečne prišiel k atraktívnej funkcii, tak si ju chce užiť so všetkými pôžitkami a slávou. A pritom môže mať Bobocký pravdu – STV zrejme gazduje od desiatich k piatim. Fakt, že STV chýbajú ku koncu roka peniaze, nepopiera ani Nižňanský, ten k veci akurát alibisticky dodáva, že sa STV nenaplnili plánované príjmy. A spolieha sa, že ho vláda nenechá v úzkych a priklepne mu nakoniec požadovaných 150 miliónov.
Koncesionár by mal spozornieť. Hoci už každý majiteľ elektrickej zástrčky musí platiť koncesiu za verejnoprávne médiá, stále to nestačí. Po schválení zákona o audiovizuálnom fonde má STV navyše ubudnúť reklama, teda aj peniaze z tohto zdroja. Lenže STV neprispôsobila svoje náklady svojim príjmom tak, ako sa to robí v každej zodpovedne hospodáriacej firme. Naopak, nemá problém na začiatku roka veľkoryso rozhadzovať peniaze a na konci roku žiadať daňových poplatníkov, ktorí sú zväčša aj koncesionári, aby zaplatili ešte raz, lebo im opäť raz hospodárenie celkom nevyšlo. A aby sa nám platilo lepšie, tak zopár vyhodených ľudí ešte zverejní informácie, že sa v STV vyrábali predražené programy a lukratívne dabingy sa rozdávali kamarátom. Ale zaplatiť treba – aby mal pán Nižňanský na výplaty pre svojich ľudí, aby si pán Bobocký mohol naďalej účtovať státisícové účty za benzín a aby pán Dobiš mohol vyrábať čo najviac programov, ktoré sleduje čoraz menej divákov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite