Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minirecenzie

.časopis .kultúra

KNIHA Carlos María Domínguez: Dům z papíru; KNIHA Anton Fabian, Július Chalupa: Studňa a pavučina; HUDBA Wild Beasts: Boy King

KNIHA
Carlos María Domínguez: Dům z papíru (Runa, 2016)

Rozprávačom tohto kúzelného príbehu je argentínsky profesor vyučujúci na Cambridgei. Po nečakanej smrti kolegyne, ktorú zrazilo auto, keď práve čítala báseň Emily Dickinsonovej, sa mu dostane do rúk záhadná kniha. Je pokrytá cementom a niekto ju poslal nebohej kolegyni z Uruguaja. Kniha vzbudí v profesorovi veľký záujem a prinúti ho vycestovať do Montevidea, aby našiel odpovede na mnohé znepokojivé otázky a zároveň vypátral odosielateľa. Podstatnú úlohu v príbehu hrajú knihy. Knihy totiž dokážu meniť osudy ľudí, dokážu v nich vyvolať posadnutosť, závislosť, dokážu ich dohnať k šialenstvu a niekedy aj k smrti. Autor však čitateľovi ponúka okrem príbehu aj pestrú mozaiku zaujímavých myšlienok, úvah, názorov a postrehov týkajúcich sa kníh a ich autorov. Mnohé z nich doslova vyčarujú úsmev na tvári. Napríklad také chodbičky. Skúsení čitatelia vraj dokážu podľa chodbičiek v texte posúdiť, či je kniha dobrá a stojí za prečítanie. Alebo hudba. Ak si čitateľ dokáže vybrať správnu hudbu ku knihe, ktorú číta, jeho pôžitok sa znásobí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite