Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Béla klame telom

.eva Čobejová .časopis .spoločnosť

Béla Bugár je dnes po Ficovi a Dankovi tretí najsilnejší politik štátu a jeden z troch najpopulárnejších. Slušný výkon na to, že po vzniku koalície bol šéf Mostu-Híd jeden z najopovrhovanejších politických lídrov.

Béla klame telom Marko Erd/SITA

pre mnohých bol Béla Bugár po voľbách synonymom kolaboranta a oportunistu. Človeka, ktorý zradil, sklamal, zapredal vlastných voličov. Aj tých, ktorí sa odhodlali nevoliť podľa národnosti a dať hlas strane, kde väčšinu vedenia tvoria politici s maďarským pôvodom. Práve za toto výnimočné spojenie Maďarov a Slovákov bol ešte pred pár rokmi Bugár obdivovaný politik, ktorý prinášal pozitívne emócie a nádej.

Na podobné vzostupy je Béla Bugár vcelku zvyknutý, vo svojej kariére zažil všeličo, takže ho už nič príliš nerozhádže. Je to naozajstný politický veterán: v čase, keď Robert Fico ešte len na Ústave štátu a práva ako SAV skúmal teoretické otázky trestu smrti, Bugár, chlapík z malomesta, už zakladal politickú stranu a formoval kresťansko-demokratický politický prúd medzi občanmi maďarskej národnosti.

„Ak je cieľom politiky získať moc, vplyv, uspokojenie potrieb väčšiny svojich voličov, tak sa Bugárovi naozaj darí.“

Béla Bugár je vo vrcholnej politike 26 rokov, bol súčasťou protimečiarovskej opozície, dzurindovských reformných období, potom patril k protificovskej opozícii a dnes môže Robert Fico vládnuť aj vďaka Bélovi Bugárovi. Teda 26 rokov je to naozaj relevantný politický hráč. A hoci to pred pár mesiacmi vyzeralo na pomalý, ale istý úpadok jeho Mostu, Bugár novú situáciu po rozpade Siete s prehľadom využil a posilnil svoju moc.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite