Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Veľkomesto potrebuje Philipa Marlowa

.kamila Straatsburg Sajmerová .časopis .kultúra

Mala som štrnásť rokov, keď umrela moja milovaná babička. Poslednú noc okolo druhej vstala z postele, uvarila si čaj, rozsvietila malú nočnú lampičku a naposledy si prečítala pár stránok z rozčítanej knihy.

Veľkomesto potrebuje Philipa Marlowa Warner Brothers/Profimedia Humphrey Bogart ako Philip Marlowe v slávnom noir filme The Big Sleep nakrútenom v roku 1946 podľa prvého románu Raymonda Chandlera.

už sa nedozvedela, kto bol vrahom v knihe Hlboký spánok od Raymonda Chandlera a ani si neprečítala posledné symbolické slová: „Čo záleží na tom, kde človek leží, když je po smrti? V kalné bažině nebo v mramorové kryptě na vrcholku vysokého kopce? Jsi mrtev, spíš hlubokým spánkem a takové věci ti nevrtaji hlavou….Spíš prostě tím hlubokým spánkem a už ti nezáleží na tom, jak hanebně jsi sešel ze světa nebo kde jsi padl.”

S Raymondom Chandlerom som sa zoznámila ešte v roku 1967, keď vydavateľstvo Odeon v uvoľnenejších šesťdesiatych rokoch vydalo knihu 3x Phil Marlowe z vydavateľstva Odeon. Už po prvých stránkach som vedela, že som našla priateľa na celý život. Od prvého stretnutia som neprestala spoločnosť detektíva Phillipa Marlowa vyhľadávať vo chvíľach, keď mi bolo dobre, ale aj najťažšie. Je priam neuveriteľné, koľko útechy možno nájsť u unaveného otca, osamelého muža, ktorý nevlastní nič a pritom sa nedá kúpiť, nikomu sa neklania a málokoho sa bojí. Je sám, ale nie je opustený a keď budete rozumieť jemu, pochopíte aj samotnú podstatu veľkomesta, ako aj ťažký život slušného jedinca, ktorý v ňom hľadá svoje miesto.

drsná škola

Raymond Chandler sa narodil 23. júla 1888 v Chicagu. Ako dieťa sa presťahoval s matkou do Európy a študoval v Londýne i Paríži. Dobrá anglická škola vtlačila jeho mysleniu a správaniu onen punč pravého džentlmena, ktorý ho sprevádzal po celý život. V roku 1917 vstúpil do armády a o rok neskôr sa aktívne zúčastnil na bojoch vo Francúzsku. Do USA sa vrátil ako vyslúžený vojak roku 1919. Usadil sa v Kalifornii. A našiel svoju životnú lásku – o osemnásť rokov staršiu Cissy Hurlburt, s ktorou sa oženil. Začalo sa mu pracovne dariť a dotiahol to až na viceprezidenta spoločnosti Dabney Oil Syndicate. No pre nemierne pitie toto prestížne miesto stratil. Aby zarobil na živobytie, začal písať poviedky s detektívnou zápletkou, ktoré publikoval v časopise Black Mask Magazine.

V Black Mask pracovali šikovní a kreatívni redaktori, ktorí stali pri kolíske nového detektívneho žánru tzv. „action story”, akčnej poviedky plnej rýchlej, násilníckej činnosti. Postupne sa však action story zmenilo na hard-boiled story, žáner, ktorý poznáme aj dnes ako americkú drsnú školu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite