Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto je Mathé?

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra

Moderný galerijný priestor košickej Kunsthalle vyzerá v nedeľu naozaj efektne a priestranne. Asi aj preto, že v ňom nikto nie je. Z letného oparu preberám dve fejsbúkom scrolujúce brigádničky a platím vstupné na výstavu mne doteraz neznámeho mena. Značím si: Ján Mathé je sochár, nie praotec tej dobrej kofeinovej limonády.

a potom sa mi pri vstupe do výstavných priestorov udeje presne to, čím je pomenovaná táto rubrika. V sochárstve sa vôbec nevyznám a len málokedy dokážem porozumieť abstraktným kamenným výtvorom. No do krásneho priestoru Kunsthalle zapadli Mathého sochy až tak, že som si to musela všimnúť aj ja. Z vyvýšenej plošiny sedadiel je tento sochár odkrytý ako na dlani. Rozpráva v dokumente premietanom na veľké plátno, pred ktorým stoja roztrúsené jeho sochy. Ján Mathé spĺňa všetky klišé atribúty umelca, o ktorom by sa mal nakrútiť film – je nepoznaný, pokorný, chudobný, disident, košický outsider mimo známych bratislavských výtvarných kruhov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite