Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Minirecenzie

.časopis .kultúra

KNIHA: Celeste Ng: Vše, co jsme si nikdy neřekli, FILM: Conrad Vernon, Greg Tiernan: Buchty a Klobásky 1, HUDBA: Prago Union: Smrt Žije

kniha, .mário Gešvantner


Celeste Ng: Vše, co jsme si nikdy neřekli (Odeon, 2016)

„Lydia je mrtvá. To ale zatím nevědí.“ Takto stroho a kruto sa začína kniha talentovanej americkej spisovateľky Celeste Ng a je to hádam jeden z najlepších prvých odsekov, aké kedy boli v románe napísané. V prvom odseku sa rodina postupne zlieza na raňajky ako každý iný pracovný deň, chýba však šestnásťročná Lýdia, ktorú už o krátky čas nájdu utopenú uprostred neďalekého jazera. V tom momente začína Ng formou spomienok Lydiiných najbližších rozplietať rodinné tajomstvá a drámy. Matka kvôli rodine upustila od svojich ambícií stať sa lekárkou v dobe, keď boli podobné povolania výsostné mužskou parketou, otec, ako syn čínskych prisťahovalcov, sa zase celý život snažil zapadnúť a nevynikať z davu, čo sa mu vďaka jeho ázijským črtám nikdy nepodarilo. Brat túži po štúdiu na Harvarde a žiarli na Lýdiinho nového priateľa. Zdanlivo banálne úlomky bežného života môžu mať fatálnu silu. Ng ich skladá krásnym štýlom, každú z postáv musí mať vnímavý čitateľ v niečom rád, táto rodina je sympatická, no predsa tu niečo nehrá.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite