Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bol by to nečakaný prezident – ale ktovie?

.marína Gálisová .časopis .profil

Meno Garyho Johnsona mnohí na svete (aj v Spojených štátoch amerických) prvý raz počuli v týchto týždňoch. Muž, ktorý sníva, že bude prezidentom USA, a nepatrí ani k jednej z hlavných strán, si myslí, že má reálnu šancu.

Bol by to nečakaný prezident – ale ktovie? Rick Bowmer/AP/SITA

pochádza z mesta Minot v Severnej Dakote, na strednej škole sa popri štúdiu venoval atletike, na University of New Mexico vyštudoval politológiu a potom sa vrhol na podnikanie – ako opravár pre domácnosti. Keď mu firma začala vynášať viac peňazí a zaberať viac času, než predpokladal, zapísal sa na večerný kurz časového manažmentu. Vďaka tomu prežil bez nervového zrútenia aj ďalšiu etapu, v ktorej nabral až tisíc zamestnancov.

V roku 1999 firmu Big J Enterprises predal. To už sa naplno venoval politike, do ktorej vstúpil v roku 1994, keď kandidoval na hlavu štátu Nové Mexiko. Guvernérom bol od roku 1994 do roku 2003. Po druhom funkčnom období sa už o znovuzvolenie snažiť nemohol. Ale overil si, že svoje libertariánske politické presvedčenie dokáže dosť úspešne „predať“ voličom.

od republikánov k libertariánom

Kým bol novomexickým guvernérom, snažil sa o fiškálne konzervatívny prístup. Podarilo sa mu znížiť rast štátneho rozpočtu, vetoval zákony, ktoré sa venovali oblastiam, ktoré podľa neho nemal štát čo riešiť. Pokúšal sa zlepšiť stav škôl, vytrvalo presadzoval znižovanie daní a obmedzovanie byrokracie. Podľa časopisu Reason sa za šesť rokov v štáte Nové Mexiko vôbec nezvyšovali dane a došlo k ozdraveniu rozpočtu.

„Johnson sa spolieha aj na to, že voliči podporia tretieho kandidáta, lebo majú plné zuby Hillary aj Donalda.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite