Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Putin chystá horúci august

.marína Gálisová .časopis .politika

Sledujeme olympiádu a zatiaľ celkom inde ako v Riu vzniká nové svetové usporiadanie. Rusko v ňom chce hrať rolu lídra po boku starých aj nových spojencov. Ukrajina má byť jeho odrazovým stupienkom.

Putin chystá horúci august KIRILL KUDRYAVTSEV/AP/SITA V Rusku sa blížia voľby a Putin vymýšľa, ako si znova prihriať svoje preferencie.

august, ako vieme aj z vlastných dejín, býva pre susedov Ruska nebezpečný mesiac. V auguste predminulého roka ruské vojská vstúpili na územie Ukrajiny – po mesiacoch nepriznaného zasahovania. V auguste minulého roka bola zverejnená správa think-tanku European Leadership Network, ktorá upozornila, že reálne hrozí konflikt medzi Ruskom a niektorou z krajín NATO.

V auguste tohto roku sa môže prebiehajúca vojna medzi Ruskom a Ukrajinou vystupňovať do konfliktu úplne nových rozmerov. Predpoklady pre to vytvorilo nielen Rusko, ale aj Západ – ktorý dianie na východe Ukrajiny začal brať ako niečo normálne.

Na Západe zavládlo presvedčenie, že sú na svete iné bezpečnostné riziká, iné strategické priority a iné lokality, v ktorých sa tvorí geopolitická rovnováha. Osud Krymu prestal byť hlavnou témou slovných prestreliek. Ak sa o ňom vôbec rokuje, tak bezvýsledne. Západné mocnosti sa zjavne zmierili s tým, že toto územie Rusko anektovalo. Alebo nie? Tak či onak proti tomu nič nerobia.

občas Trump hovorí aj za múdrejších

Nedávno odzneli škandalózne vyjadrenia Donalda Trumpa, ktoré ukázali, že tento kandidát o ukrajinskej realite nemá potuchy, a bol to podivný paradox. Trump totiž nevydal svedectvo ani tak o vlastnej nevedomosti, ako skôr o celkovej hmle a neistote, ktorá zahalila problém Krymu. Nielen „the Donald“, ale aj veľa informovanejších ľudí prestalo Krym vnímať.

Pre polostrov, ktorý, ako argumentujú mnohí, kedysi aj tak patril Rusku (a podľa rozšíreného mýtu ho Ukrajine len tak „daroval“ Chruščov), sa Západu zjavne neoplatí stupňovať konflikt s Kremľom.

Rezignácia Západu však vytvára nebezpečné podhubie, na ktorom môže vyrásť ďalší a väčší konflikt s Ruskom. Lebo tam, kde sa Putinovi ustúpi, tam Putin nehanebne vstúpi – a ide ďalej.

Dôkazom sú incidenty z minulého týždňa...

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite