Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Vladimír Krčméry: Utečenci nám ukázali, kto sme​​

.štefan Hríb .časopis .rozhovor

Pred rokom prešli jeho rukami tisícky utečencov. Vtedy hovoril, že ich prijatie je naša zodpovednosť a šanca. Dnes, po útokoch v Európe, na tom rázne trvá. Vladimír Krčméry.

Vladimír Krčméry: Utečenci nám ukázali, kto sme​​ Matúš Zajac

pred rokom sme sa rozprávali o prichádzajúcej vlne utečencov. Obaja dodnes trváme na podpore postoja Merkelovej. Dnes pritom vidíme viaceré teroristické útoky. Neboli sme naivní?

Nie, neboli sme naivní. Pamätám si, ako ma všetci uisťovali, že pre krízu padne Angela Merkel, švédsky premiér a mnohí ďalší. Nič z toho sa nestalo. Naopak, Nemecko ešte aj ekonomicky posilnilo. Samotní ekonómovia sú z toho prekvapení, nárast HDP o 1,9 percenta nikto nečakal. A ekonomicky si polepšili aj ďalšie krajiny, ktoré otvorili dvere migrantom, pretože to uchopili ako príležitosť pre win-win stratégiu. Obe strany vyhrávajú. Samozrejme, krajina musí s utečencami systematicky pracovať. Lebo s moslimskými menšinami, ktoré sa neintegrovali, je problém. Ale ten existoval dlho pred minuloročnou vlnou. Zabúdame tiež, že najväčšie teroristické útoky sa stali dávno pred migračnou krízou aj existenciou ISIS. Boli to Dvojičky a výbuchy v madridskom metre. Navyše, aktuálne útoky zväčša nevykonávajú minuloroční migranti, ale občania krajín EÚ.

„Je mnoho dôležitých krajín, kde kresťania a moslimovia žije vedľa seba bez výrazného konfliktu.“

niektoré z menších útokov mali na svedomí aj aktuálni migranti.

Porovnajme 1,1 milióna nových migrantov so zopár útokmi od nich. A zrátajme útoky z radov tých, ktorí sú v Európe zle integrovaní. To sú úplne odlišné čísla. Aktuálna migrácia sa odohráva cez balkánsku cestu – to sú utečenci pred vojnou a fundamentálnym islamom. Ale je to aj o ceste, ktorou migranti prichádzajú už dvadsať rokov. Lampedusa, Linosa, Malta, Sicília. Tadiaľto v pravidelnom prúde prechádzalo ročne 250-tisíc migrantov, ktorých Európa slušne absorbovala.

o tom sa málo hovorí.

Pred šiestimi rokmi ste práve vy v .týždni ako prví otvorili tému stredomorskej cesty. Ale pred rokom začínalo stúpať množstvo utopených migrantov takým tempom, že to prebudilo aj ľudí s inak otupeným svedomím. Dlhodobá migrácia bol problém, ktorý sme dosť ignorovali a tu vidím príčinu nezvládnutej integrácie vo Francúzsku a Belgicku. Drvivá väčšina páchateľov nedávnych teroristických útokov je z afrického kontinentu. Nenašiel som medzi nimi veľa prívržencov ISIS zo Sýrie, Kurdistanu či z Iraku.

Matúš Zajac

väčšina z týchto ľudí pochádza z bývalých francúzskych kolónií. Potom migrujú práve pre jazyk do Francúzska, ktoré je voči nim veľkorysé a prijíma ich. Prečo sa mu mstia?

To je mysterium iniquitatis – mystérium zla. U nás tomu hovoríme: podaj diablovi prst a uchmatne ti celú ruku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite