Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď je Boh strašný

.eva Čobejová .časopis .literatúra

Možno to bol zámer šikovného kníhkupca, možno iba náhoda. V kníhkupectve som našla ležať pri sebe knihy, ktoré majú čosi spoločné, hoci tá súvislosť vôbec nebije do očí.

medzi novinkami vedľa seba ležali kniha Martina Pollacka Americký cisár a román Josepha Rotha Jób. V pravom zmysle slova nejde ani v jednom prípade o úplnú novinku. Knižku rakúskeho novinára a spisovateľa Martina Pollacka vydalo brnianske vydavateľstvo Větrné mlýny v roku 2014 a recenziu na Amerického cisára napísal takmer pred rokom v .týždni ešte Juraj Kušnierik (.týždeň 37/2015). Teraz je však na pultoch kníhkupectiev aj slovenský preklad knihy z produkcie vydavateľstva Absynt.

Kniha Josepha Rotha Job (Román prostého člověka) je síce tiež vydavateľskou novinkou, keďže ju v tomto roku vydalo české vydavateľstvo Vyšehrad. Lenže prvýkrát vyšla v roku 1930 a v češtine už v roku 1934, potom v roku 1991, a teraz opäť. Obe knihy sa síce zaoberajú udalosťami či príbehmi z konca 19. a začiatku 20. storočia, no v niečom sú práve teraz aktuálne. Obe hovoria o chudobe, strate viery a migrácii. Každá svojským spôsobom. Nespája ich však len téma migrácie – prelínajú sa aj geograficky.

Rakúsky publicista Martin Pollack skúmal predovšetkým masívny exodus ľudí z chudobnej Haliče koncom 19. storočia. Veľkú pozornosť venuje opisu haličských židovských komunít, ktoré žili v obrovskej biede, a tá prinášala aj morálny úpadok. Pollack píše, že urbanizácia a sekularizácia zasiahla v druhej polovici 19. storočia široké vrstvy židovskej spoločnosti. Pomaly, ale isto zanikala pospolitosť „štetlu“ a výrazne sa menil život zviazaný množstvom pravidiel a náboženských zákonov, ktoré stanovovali všetko vrátane toho, ako sa má zabiť kura, ako upiecť chlieb, čo sa robí počas sviatkov, kde najvyššou autoritou bol rabín a kde Biblia a Tóra nahrádzali všetky správy zo sveta.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite