Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jednosmerné lety nebudú

.michal Novota .časopis .rozhovor

V Texase, kde sme sa rozprávali, sa ani na chvíľu nepohla od astronautov v modrých kombinézach. Vyvíja pre nich kozmickú loď novej generácie Orion, ktorá ich odvezie na rizikové misie na Mesiac, Mars, k asteroidom a ďalej do slnečnej sústavy. Nujoud Merancy z Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA).

Jednosmerné lety nebudú Archív/Nujoud Merancy

začnime zostra. Kedy NASA dopraví prvého človeka na Mars?

To je ťažké povedať. Závisí to od politickej situácie a dostupných zdrojov, preto sme doteraz nepovedali konkrétny dátum, ani rok, v ktorom pristaneme na Marse. Najskorší možný termín bude niekedy v tridsiatych rokoch nášho storočia. Prípadne neskôr. Z realistického pohľadu najskôr okolo roku 2030, pretože musíme prekonať množstvo míľnikov, ktoré zabezpečia, že posádka zostane v bezpečí a prežije.

akým konkrétnym rizikám bude čeliť posádka, ktorá poletí na Mars?

Sú dve podstatné riziká. Prvým je otázka, ako sa bude správať ľudské telo, najmä z hľadiska zoslabnutia kostí a úbytku svalovej hmoty spolu s pobytom v stave beztiaže v kontraste s pobytom na Zemi, kde telo cvičíte, aj keď sedíte na gauči. Druhým je radiácia. Už dnes s ním môžeme niečo urobiť na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), kde cvičenie pomáha s kosťami a svalmi. Radiácia je vážnejšia. Ožiarený ste už len tým, že ste vo vesmíre. Čím viac ste vzdialený od nízkej obežnej dráhy Zeme, tým menej ste chránený magnetosférou Zeme a na ceste do hlbšieho vesmíru dostávate čoraz silnejšie dávky. Aj to sa ešte dá zvládnuť. Ak však vznikne na Slnku protuberancia a nasmeruje obrovské množstvo radiácie smerom k posádke, potrebujeme ich od nej chrániť. Voda je napríklad dobrý izolátor od radiácie, ale potrebujeme ešte popracovať na dizajne. Olovo je veľmi ťažké, takže ak by tam bol olovený obal, bolo by to masívne. Potrebujeme vyriešiť aj otázku zásob. Posádka potrebuje jedlo na dva roky, plus nejaké navyše. Čo by sa napríklad stalo, keby niečo zasiahlo a poškodilo modul, v ktorom je uložené jedlo? Potrebujete celý ďalší modul, aby ste vykorčuľovali z tejto situácie. Ľudia sú v skutočnosti veľmi delikátne stvorenia a udržať ich v bezpečí je najväčšia výzva.

kde sa NASA momentálne nachádza s vývojom kozmickej lode, ktorá dopraví posádku na Mars?

Stále veľa skúmame. Budujeme pozemné systémy pre nosnú raketu a kozmickú loď Orion, ktorá bude prvou časťou samotného komplexu na Mars. Prebieha výskum dlhodobého pobytu človeka na obežnej dráhe. ISS je laboratóriom, kde náš astronaut Scott Kelly strávil nedávno rok. Snažíme sa pochopiť, čo sa stalo s jeho organizmom tak, že ho porovnáme s jeho bratom dvojičkou Markom, ktorý zostal na Zemi. Toto je pre NASA veľká príležitosť. Sme stále len v počiatočnej fáze, ale už vieme, aké výzvy máme pred sebou. A pracujeme na nich tak rýchlo, ako vieme.

takže predstavme si, že sme prekročili rok 2030, máme vyvinutú nosnú raketu, kozmickú loď Orion a vycvičenú skupinu astronautov, ktorá trénovala na tento let. Ako sa začne cesta človeka na Mars?

Orion bude potrebovať veľkú obytnú a motorovú sekciu. Vyniesť toto všetko na obežnú dráhu bude vyžadovať silnú nosnú raketu. Tá, ktorú vyvíjame – SLS (Space Launch System) – bude najväčšia na svete a aj tak nebude stačiť. Takže bude nasledovať sekvencia niekoľkých štartov. Najprv nejaká forma habitatu (obytného modulu – pozn. red.), potom motory a pohonný systém. Pravdepodobne niekde v priestore medzi obežnou dráhou Zeme a Mesiacom všetky moduly zložíme a keď bude komplex hotový, pošleme tam posádku, ktorá vyrazí smerom k Marsu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite