Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Je Gülen islamista?

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Fethullah Gülen je podľa tureckého prezidenta Erdogana mozgom neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ktorý sa odohral v júli. Podľa mnohých západných médií je však Gülen nádejou islamu.

Je Gülen islamista? Selahattin Sevi/AP/SITA

gülenovo meno je dnes v Turecku odstrašujúcim znamením. Jeho prívrženci a údajní prívrženci zažívajú ťažké časy. Dostávajú výpovede, mnohí sú zatýkaní a väznení. O ich osud sa zaujímajú ľudskoprávne organizácie ako Amnesty International. Prezident Erdogan však tvrdí, že postup voči „gülenistom“ je oprávnený. Podľa neho sa títo ľudia dlhodobo pripravovali na prevzatie moci v Turecku – s cieľom urobiť z krajiny islamom riadený štát.

Pre Západ, ktorý vníma Fethullaha Gülena celkom inak, je to prekvapujúce. Tento kazateľ a bývalý imám má totiž dlhoročnú povesť umierneného interpretátora islamu. Kde je pravda?

najskôr spojenci, potom nepriatelia

Na túto otázku nie je ľahké odpovedať. Gülen rozhodne pochádza z prostredia, kde sa na islam kládol veľký dôraz – väčší ako na oddanosť republikánskym kemalistickým tradíciám. Narodil sa v tureckej dedine Korucuk ako syn imáma a učiteľky Koránu. Jeho matka vyučovala Korán, hoci vtedajšie zákony Tureckej republiky takú činnosť zakazovali. Študoval najskôr doma, potom v madrásach v Erzurume. Ako štrnásťročný prvý raz kázal veriacim. Kazateľom bol až do začiatku osemdesiatych rokov, potom sa už venoval skôr vzdelávacím a politickým aktivitám. Budoval si sieť prívržencov, zakladal vzdelávacie inštitúcie, ktorých má dnes po celom svete obrovské množstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite