Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Keď sa prepichne volské oko

.denisa Gdovinová .časopis .kultúra

Nie je to pekný a slastný pohľad, keď to tekuté žĺtko vytečie? Podobné krásne momenty sú výsledkom projektu slovenských umelkýň Hľadanie krásy. A pozor, nie je to také patetické, ako to znie.

Šéfka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková nemala pred sebou ľahkú úlohu. Na stole jej pristál list z ministerstva zahraničných vecí so zadaním: multimediálna výstava, ktorou sa bude Slovensko prezentovať počas predsedníctva v Rade EÚ. Začala nad témou uvažovať a v mysli jej prebiehalo všetko to prvoplánové, čomu sa treba vyhnúť – folklór, Tatry, fujara, bryndza. Oslovila dve mladé umelkyne zo štúdia Ové Pictures, aby tú slovenskú krásu hľadali spolu. Každá z nich si spravila svoj vlastný zoznam toho, čo považuje za krásne. Potom spolu prišli k zaujímavému zisteniu. Ten pocit, keď si žena po dlhom dni rozopne podprsenku, to nie je krásne len pre Slovenky. To, keď turista prvýkrát skúša teplotu vody v jazere prstom na nohe, to je predsa krásna dovolenková spomienka v hociktorej krajine. Práve vďaka tomuto zisteniu dokázali v prezentačnej výstave nespadnúť do jamy násilnej národnej hrdosti. Naopak, posunuli ju do medzinárodnej úrovne, čomu sa Brusel veľmi potešil.

keď kura vyťahuje červa

„Ak si prezeráš svoju fejsbúkovú nástenku, už to nie sú práve fujary a kroje, čo väčšina Slovákov zdieľa so svetom. Krása už dávno znamená niečo iné. Chceli sme zistiť, čo,” svorne hovoria všetky tri umelkyne, ktoré sa práve vrátili z Bruselu. Michaela Čopíková a Veronika Obertová zo štúdia Ové Pictures spolu s umeleckým dohľadom Márie Riškovej inštalovali výstavu Hľadanie krásy v prezentačnom centre bruselského Parlamentaria pre návštevníkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite