Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Mel T do Bieleho domu?

.marína Gálisová .časopis .spoločnosť

Narodila sa v komunistickej východoeurópskej krajine a stala sa Trumpovou manželkou. Nemáme na mysli Ivanu z Česka, ale Melaniu zo Slovinska. Donald Trump má emigrantky z Východu zrejme rád.

Minulý týždeň sa v súvislosti s republikánskym snemom rozoberalo všeličo, ale viac pozornosti než nominácia Donalda Trumpa (v podstate očakávaná) si vyslúžil prešľap jeho manželky.

Melania Trump, elegantná v bielej róbe, predniesla prejav, za ktorý jej prítomní freneticky tlieskali. Zdôraznila svoje (a Donaldovo) presvedčenie, že človek musí bojovať o svoje sny a ambície. Vyjadrila vďačnosť Amerike, ktorá jej dala občianstvo. Ale potom vypukol škandál. Novinár Jarrett Hill, ktorý sedel v Starbuckse v Los Angeles, si všimol podozrivé podobnosti medzi vetami, čo Melania vyslovovala, a medzi tými, čo mu utkveli v pamäti z prejavu Michelle Obamovej – ešte z roku 2008, keď Barack Obama prvý raz kandidoval na prezidenta.

Po krátkom pátraní to bolo jasné – Melanie použila takmer bez zmeny celý odsek z Michellinej reči. Nie ako citát. Trumpov tím chvíľu zapieral, no vzápätí vinu zhodil na autorku Melaniinho prejavu Meredith McIverovú. Aj to bolo trochu ošemetné, lebo sama Melanie sa predtým do médií pochválila, že prejav napísala „prakticky sama“. Ono sa to napokon nejako uhralo. Zostala však pachuť z momentu, ktorý mohol byť inak úspešný. Pretože Melania, nech si už o názoroch jej muža myslíme čokoľvek, má za sebou pozoruhodný príbeh ambícií.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite