Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verše na plátne

.zuzana Mojžišová .časopis .kultúra

V Danubiane, ktorá sa nachádza v Bratislave-Čunove, rovno na brehu Dunaja, je od začiatku júla do polovice novembra sprístupnená výnimočná výstava. Nehodno ju obísť. Môžeme sa na nej zoznámiť s dielom katalánskeho výtvarníka Joana Miróa.

Na svetlom pozadí sa kúsok doľava od zvislej osi obrazu vznáša ladná zelená oválna machuľa, po bokoch má čiarkovité nožičky a ručičky zakončené machuľkami. V pravom hornom rohu visí načerveno vyfarbený sploštený kruh – možno sa chystá zapadnúť. Pod jeho poslednými lúčmi si čierno-priesvitná postavička založila ruky vbok... Je to prosté, privodí to úsmev, ale aj trochu napätia. Nevyruší zelené čudo postavu pozorujúcu slnko?!

Na pripomínanie katalánskeho výtvarníka Joana Miróa je dobrý čas kedykoľvek, pretože maľoval nádherné obrazy, sochal krásne skulptúry a vytváral úžasnú keramiku. No ak má niekto jeho rangu výstavu na Slovensku – konkrétne v Danubiane pri Čunove –, bolo by priam hriechom prejsť to časopisovým mlčaním. Toľko hviezdnej a uštebotanej oblohy na takom malom priestore hocikde veru nevidíte.

Na stránke galérie Danubiana sa píše: „Kolekcia prezentovaných diel Joana Miróa je zapožičaná zo súkromnej zbierky rodiny Joana Miróa a Successio Miró z Palma de Mallorca, ktorú doplnil súbor grafík zo zbierky Meulensteen. Zastúpené sú diela zo všetkých výtvarných oblastí, v ktorých Miró tvoril: maľby, sochy, kresby, grafiky, tapisérie i originálna ilustrovaná kniha (spolu 38 diel). Mnohé z nich doteraz neboli v oblasti strednej Európy vystavené, a teda majú u nás premiéru.“

S inštalovanými Miróovými dielami súvisí aj ďalšia výstava prebiehajúca v Danubiane, najmä obrazy Karla Appela, Constanta, Corneilla a ďalších členov medzinárodnej dánsko-holandsko-belgickej experimentálnej skupiny CoBrA (Kodaň, Brusel, Amsterdam), ktorá pôsobila v povojnových rokoch 1948 až 1951. Z môjho pohľadu ide o prekvapujúco sviežu inštaláciu. Poučnú. Akoby ste kráčali po moste prepájajúcom „starých“ majstrov picassovského a miróovského typu s informelovými výbojmi šesťdesiatych rokov minulého storočia. Vráťme sa však do Katalánska k Miróovi.

škvŕkanie v žalúdku

Rok narodenia 1893. Miesto narodenia Barcelona – mesto a kraj tradične napáchnutý umeniami. V štrnástich začína navštevovať výtvarné školy a kurzy, v dvadsiatich dvoch s oficiálnym vzdelávaním končí, lebo má pocit, že je mu väčšmi na škodu než na osoh.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite