Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kapitalizmus po americky

.rastislav Vasilišin .časopis .téma

„Američania sa môžu plne spoľahnúť na silu našej ekonomiky,“ tvrdí George Bush pred národom. Ale prečo potom americká vláda inscenovala najväčšiu intervenciu finančných trhov od ich vzniku? A prečo USA, oáza slobodného podnikania, dnes za peniaze daňových poplatníkov nakupujú podhodnotené aktíva?

„Američania sa môžu plne spoľahnúť na silu našej ekonomiky,“ tvrdí George Bush pred národom. Ale prečo potom americká vláda inscenovala najväčšiu intervenciu finančných trhov od ich vzniku? A prečo USA, oáza slobodného podnikania, dnes za peniaze daňových poplatníkov nakupujú podhodnotené aktíva?


Všetko sa to odohralo akosi rýchlo. Kým obyčajní Američania tvrdo zarábali na splátku hypotéky a zdravotného poistenia, ich vláda im medzitým siahla do vrecka a vypýtala si 200-miliardový šek na záchranu svojich vlastných Ponziho schém, ako sú Fannie Mae a Freddie Mac. Hneď nato americká Komisia pre cenné papiere pozastavila možnosť predaja nakrátko 799 finančných spoločností, čo spôsobilo, že aj ceny veľmi slabých spoločností vyskočili o  desiatky percent. Napríklad akcie krachujúcej banky Wachovia poskočili o neuveriteľných 65 percent. Znárodňovanie strát „bushovci“ ukončili vyvlastnením 80-percentného balíka najväčšej americkej poisťovne AIG – za peniaze daňových poplatníkov. Celé sa to zastrešilo pojmom „obnovenie dôvery“.

No čím viac vláda obnovovala dôveru, tým panickejšie trhy reagovali. Len v priebehu niekoľkých dní trhy vyskočili a znova spadli o viac ako 3 percentá denne, čo predstavuje historicky najväčšiu rozkolísanosť. Kolísavosť trhov potvrdil aj najsledovanejší index odrážajúci výkyvy na akciových trhoch, VIX, ktorý sa dostal na najvyššiu úroveň od svojho vzniku. Obnovu dôvery zavŕšil najväčší bodový prepad indexu Dow Jones v histórii po tom, ako republikáni odmietli zahlasovať za vlastný plán na záchranu ekonomiky. Tento deň sa do histórie zapísal ako krvavý pondelok.
Pre poctivých obchodníkov s cennými papiermi sú súčasné trhy absolútne nepredvídateľné. Akcie sú pod diktátom politických, a nie ekonomických faktorov. Americkí politici na čele so šéfom Treasury, Hankom Paulsonom, si dnes za pochodu menia pravidlá. Vývoj na amerických burzách určuje momentálne ich stav pri rannom prebudení, a nie vývoj makroekonomickej situácie. A paradoxne, namiesto obnovy dôvery tak do trhov vnášajú chaos. Všetky ekonomické ukazovatele sú momentálne zbytočné. Analýza akciových trhov odrazu nie je o ziskoch spoločností, kvalite manažmentu, ale o tom, ako sa dohodne zopár chamtivých jednotlivcov na rozdelení 700-miliardového balíka. A v prípade, že sa im nepodarí dohodnúť, tak za jeden deň pokojne vymažú jeden bilión dolárov z trhovej kapitalizácie amerických spoločností.
Barack Obama v reakcii na situáciu vyhlásil, že toto je čas, keď je potrebné povýšiť dobro pre krajinu nad politické záujmy. Možno si ešte nestihol všimnúť, že politické záujmy sú jadrom súčasnej krízy a je otázne, či celé obnovovanie dôvery nie je len kŕčovitým udržiavaním statu quo, ktoré republikánom aj demokratom tak strašne vyhovuje. Kapitalistická ekonomika nemôže byť vykúpená komunistickými prostriedkami. Vládne zásahy do trhov dlhodobo nemajú žiadny vplyv a skupinka nominovaných štátnych úradníkov nedokáže riadiť finančné trhy lepšie ako trh samotný. Krátkodobo 700-miliardový balík novovytlačených bankoviek trhy povzbudí, no úradníci si musia dávať pozor, aby liečbou nezabili pacienta. Z normálnej dvojročnej recesie sa potom pokojne môže stať niekoľkoročná depresia. 

Autor je predsedom predstavenstva spoločnosti Virtuse Wealth Management, pôsobil na Wall Street.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite