Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Večne je zelený

.martin Mojžiš .časopis .spoločnosť

Táto rubrika stojí každý rok počas Tour de France pred rovnakým problémom: ak nemá byť Peter Sagan tvárou týždňa trikrát po sebe, treba vybrať jeden týždeň, v ktorom sa mu darilo najviac. Lenže jemu sa darí v jednom kuse.

V prvých štyroch etapách tohtoročnej Tour sa Peter Sagan umiestnil na treťom, prvom, štvrtom a opäť na treťom mieste. V prvých dvoch etapách išiel v dúhovom tričku majstra sveta, v ďalších troch v žltom tričku vedúceho pretekára celej Tour, v šiestej etape v zelenom tričku lídra bodovacej súťaže. Viac než dosť dôvodov na to, aby sa stal tvárou týždňa. Napriek tomu sme sa rozhodli radšej ešte počkať. A zdá sa, že sme urobili dobre.

Druhý týždeň totiž priniesol ďalšie dve pódiové umiestnenia za druhé a prvé miesto v etape (toto platilo v piatok, v čase uzávierky tohto čísla). Dôležitejšie ako umiestnenia však bol spôsob, akým ich Sagan získal. V obidvoch prípadoch išlo o prekvapivé úniky, raz na začiatku a raz na konci etapy. Svojím profilom to pritom boli veľmi odlišné etapy. Jedna z nich horská, šitá pre vrchárov, druhá rovinatá, ideálna pre šprintérov. Stáť na stupňoch víťazov v dvoch takých odlišných po sebe nasledujúcich etapách, už len to je nevšedný a obdivuhodný výkon. No tým sa nevšednosť a obdivuhodnosť Saganovho výkonu v desiatej a jedenástej etape ani zďaleka nekončí.

Desiata etapa sa začínala dvadsaťkilometrovým stúpaním na najvyšší vrchol celej tohtoročnej Tour. Štyri kilometre pred vrcholom zaútočil namiesto niektorého z vrchárskych špecialistov Peter Sagan, ku ktorému sa pridalo niekoľko ďalších jazdcov. V nasledovnom klesaní unikol Sagan ešte aj z tejto skupiny, tentoraz sa k nemu pridal len jeden jazdec.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite